Klättrare på G!

klättervin

Klättervin, Parthenocissus qinquefolia, klättrar delvis själv och delvis häver den sig över andra. Perfekt om man vill ha en lite mer informell karaktär på ett trädgårdsrum! Den är verkligen vacker i sina röda höstfärger och med sina långa, hängande lianer.

Ibland är det lätt att glömma att ens trädgård faktiskt inte är så gammal, man tycker att vissa växter aldrig tar sig trots att de stått såååå länge på sin plats. Sedan tänker man efter och inser att det kanske inte är mer än en tre fyra år… I vår trädgård märks det tydligt på klättrande växter och främst då på dem med ”självhäftande” förmåga. En del har stått och stampat ett par år nu, men så i år hände något!
vyrådhusvinHäromdagen när jag gick förbi på Rosenterrassen fick jag plötsligt se en efterlängtad syn: två små rankor med rådhusvin som stretade uppför muren!

radhusvinoheleniumSom små hjärtan på tråd ser den ut Rådhusvinet, Parthenocissus tricuspidata `Veitchii´. Den håller sig mycket mer klistrad utmed väggen än vad kusinen klättervin gör.

vildvinsfötterSå här ser de små sugfötterna ut! Visst är de fina! Nästan som något som ett tokigt sjömonster skulle kunna ha…

vyhederaÄven i Pergolan händer det saker! Vid blåregnets fot har vi planterat en brokbladig murgörna, Hedera helix `Goldheart´, och nu har den verkligen satt fart!

hederahalvnyablDe halvnya bladen har börjat få den gulbrokiga teckningen..

nyabladhedera..och de nya som är ända uppe vid murkrönet är fortfarande nästan helt gröna.

pumpaAnnars har vi en annan klättrare nere i Köksträdgården! Visserligen suger sig prydnadspumpor inte fast, men oj, så den slingrar! Vårt lilla bord har blivit en klätterställning och jag tror att om vi skulle bli sittande lite för länge kanske den skulle försöka fånga in oss också… Tja, här behöver man i alla fall inte fundera på blommor på bordet, det finns redan! /R

Annonser

One thought on “Klättrare på G!

  1. Vad fint det kommer att bli på murarna så småningom, förstår att det är kul att se att det äntligen börjar ta fart! Jag planterade prydnadspumpor ihop med sockermajs i våra odlingslådor… Just den kombination hade sina små problem, som jag är säker på att ni förstår. Stackars majs. 😉 Kram Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s