Självsådds-funderingar!

pennisetum

Alldeles bredvid vårt fina lampborstgräs har en liten bladrosett av jättekungsljus, Verbascum olympicum, dykt upp. Det måste flyttas på så att det inte kväver gräset till nästa år…

Så här års brukar jag börja se mig om efter nya små bladrosetter både i rabatter och i gruset. Främst är det tvååriga växter jag kikar efter, som gör en bladrosett första året efter att de självsått sig och sedan året efter börjar blomma. I vår trädgård är det främst fingerborgsblomma, olika typer av kungsljus och nattviol som hör till den här kategorin.

verbkö

En jätterugge med kungsljus alldeles vid köksön! Varför inte? Det kan nog bli riktigt bra!

I år verkar det som om fingerborgsblommor och nattviol snällt sått sig i rabatterna medan kungsljuset helt klart dominerar i gruset. Vilken lyx! Gratisplantor och gratisjobb och dessutom nya spännande platser och kombinationer som man aldrig skulle kommit på själv!

verbascumvidkö

MEN, man måste göra en viss urvalsprocess så att det inte blir en djungel av bara det ena eller andra nästa år. Jag går alltså runt med en hink och en spade och gräver upp de plantor som hamnat tokigt och antingen krukar jag in dem eller så planterar jag om dem på ett bättre ställe.

timjanbäddEtt jättekungsljus i timjanbädden…ingen vidare bra idé med tanke på allt som skall få plats i den bädden under nästa år. Kungsljuset måste flytta!

verbascumoisopkryddterMen längst ner i grusgången står ett annat som helt klart kommer att göra sig bättre! Det får stå kvar!

digitalisHär under virrvarret av perenner trängs massor av härliga fingerborgsbloms-plantor! Men de måste glesas ur och de flesta kommer att få flyttas till ett nytt ställe.

timjanMen även vissa perenner fröar sig lätt! I gruset under vinrankorna har lite kryddtimjan bildat små nya ruggar. De får absolut stå kvar!

verbecinaceaaklejaI en av stenkanterna upp till Pergolan är det tydligen populärt att fröa sig: både aklejor och röda solhattar! Aklejan får stå kvar, men solhattarna får flytta in i rabatterna.

rosbänkMera kungsljus! Här blir det nog den högra ruggen som får stå kvar medan den vänstra (bakom gurkörten) kommer att få flytta, annars går det nog inte att komma fram till rosenbänken nästa år!

Att gå på plantjakt så här är verkligen ett roligt göra just nu, det får en att tänka framåt, till nästa års prunkande rabatter. Man försöker föreställa sig den lilla bladrosetten, fast med en hög (ibland upp till två meter!!) blomstängel och hur den kommer att påverka rummet. Det roliga är att de förmodligen kommer att förändra hela vyn och ge våra trädgårdsrum en helt annan karaktär. Spännande att designa tillsammans med trädgården! /R

Annonser

2 thoughts on “Självsådds-funderingar!

  1. Håller med dig. En del måste flyttas. Annars är det väl så att växterna trivs på den plats de gror upp på. Jag har också grus, gillar när det kommer upp lite plantor, det blir inte så stelt. Ansar ändå så det blir bra balans.

  2. Det är ju bra för både ekonomin och själen att ta vara på de små plantorna! 🙂 Vi har massvis med små aklejor och förmodligen även en massa digitalis. Ska bara bildgoogla digitalisen så det inte är något ogräs jag försöker kruka och spara… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s