Havtornsdilemma

visset3Vi har varit så nöjda med våra uppstammade havtornsträd, de har givit en silvrig medelhavskänsla till Rosenterrassen och har med sin knotighet påmint litegrann om gamla olivträd. Förra året bröts ett av träden när vinden tog i som allra mest. När vi sedan grävde upp trädet såg vi att rötterna liksom trasslat ihop sig i en kompakt klump. Det såg ut om ett klassiskt exempel på rotsnurr i en för liten kruka. Underligt tyckte vi, eftersom rötterna såg fina ut vid planteringen och inte alls uppvisade några ”snurrtendenser”. Kanske ett måndagsexemplar?

visset4

Nu har vårt andra havtorn också börjat ge med sig. Det tidigare så pigga och fräscha silvriga inslaget har blivit risigt, visset och brunt. Visst, det börjar bli höst och växternas blad börjar gulna och falla, men nån måtta får det allt vara. Helt klart är det något knas även med havtorn nummer två. Vissa partier är helt döda och andra börjar få den där mer gula tonen under barken i stället för den friska gröna. Något måste göras.

röjningDet föll på min lott att ge mig i kast med en avverkning… Även om jag ser glad och käck ut på bilden är jag inte helt nöjd med situationen, jag gillade verkligen våra havtornsträd! Rötterna på havtorn nummer två uppvisade samma egendomliga snurr som rötterna på det första. Det verkar helt enkelt som att våra havtorn inte är anpassade till ett liv som träd. Kanske ska man låta havtorn få växa fritt i sin mer ursprungliga snåriga buskform? Med alla sina rotskott bildar de ju snabbt nya buskiga snår och det är nog så de trivs bäst. Men visst var det värt ett försök…

utanhavtorn

En ny vy från Kryddterrassen, utan havtorn. Växterna runt omkring är nog mer än nöjda över det ljus och den luftighet som skapats. Och faktiskt känns det helt okej för oss också. Nu öppnas helt nya dörrar och möjligheter för idéer och planteringar som jag tror kan bli minst lika bra som det vi hade innan. Det är en del av charmen med trädgårdslivet, att man hela tiden blir tvungen att tänka om och förnya sig. Om allting vore statiskt skulle man aldrig få prova några nya idéer, eller hur?! /S

Annonser

One thought on “Havtornsdilemma

  1. Intressant att läsa om er havtorn. Trist att det inte gick att ha dem som träd. Jag testar att odla i stora krukor på vår terass (för att undvika alla rotskott i rabatterna). Har inte behövt beskära än, de är bara 1 resp 2 år gamla hos oss. Får se om de gillar när jag börjar hålla dem i schack, eller om de ger upp som era gjorde när man mixtrar med dem.
    Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s