Nu är det färdigvattnat!

lejonkran

Vår lejonkran har gjort sig höstfin.

Den soliga och förhållandevis torra inledningen på hösten har varit helt underbar och det var längesedan vi kunnat njuta så mycket av alla sprakande höstfärger. En torr höst i kombination med omfattande perenn- busk- och lökplantering har dock inneburit att vi fått vattna mer än vanligt under perioden. Inte för att det gör något, så här års har vi gott om vatten i både brunn och regnvattentankar, det bara känns lite ovant på något vis.

slang

Slang, kopplingar och munstycke – färdigt för förrådet.

Men under de sista dagarna verkar allt ha rättat till sig igen. Regnet öser ner, det är mörkt både morgon och kväll och himlen är sådär härligt askgrå – en helt vanlig höst på västkusten… Eftersom vi fram tills nu behövt alla våra vattenkranar och slangar har jag inte brytt mig om att ta hand om dem inför vintern. Men nu är det dags! Såhär gör jag:

1 Vattenkranen i källaren (till ”utevattnet”) stängs av.

2 Alla kranar utomhus öppnas så att allt vatten rinner ut.

3 Slangar rullas ihop och läggs in lämpligt förråd (i vårt fall ett gammalt hönshus)

4 Slangkopplingar, bevattningstimers, sprutpistoler och andra munstycken läggs in i samma lämpliga förråd som slangarna.

5 Pumpen som används till regnvattnet kopplas ur och töms på vatten. Placeras i förrådet den med.

6 Inget mer, allt är färdigt!

dysa

Smådysor låter jag sitta kvar ute. Tar man bort dem är det lätt att det kommer in småkryp eller smuts som täpper till slangen och stoppar upp vattenflödet. Droppslang ligger också kvar ute under vintern eftersom den dränerar sig själv genom droppställena. 

Dessa enkla steg gör jag varje höst och det tar inte mer än en timme – max. En väldigt liten tidsinvestering för att slippa läckande kopplingar eller sönderfrusna kranar. Det är väldigt vanligt att man slarvar med sådant här och då kan man ge sig den på att nästa vår blir riktigt torr och besvärlig. Det är då man från alla håll i trädgården får höra hurtiga och törstiga vårperenner stämma upp i en gemensam klagosång: Vattnas bör man – annars dör man! Jag råder alla som vill slippa höra den sången att ta hand om sin bevattningsutrustning – varje höst! /S

Annonser

One thought on “Nu är det färdigvattnat!

  1. ja, det är ju en klassiker här i skåne att man drar på det, och vips är det december och det kommer någon minusgrad och snö och så hittar man inte de rackarns slangarna! Nå, nu har vi ju självtömmande utkastare, men iår ska jag banne mig inte ligga och hacka upp isen för att få upp dampumpen =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s