Trädgårdens funktion

blomslingorTvå av mina egna slingrande mönster à la William Morris…

I denna ruggiga vinterkyla dröjer jag mig kvar i trädgårdsfilosofin och funderar vidare över hur den utvecklade sig. I Sverige representerades Arts and Crafts kanske bäst av konstnärsparet Carl och Karin Larsson och det hem som de tillsammans byggde upp i Dalarna. Tiderna förändrades och Arts and Crafts slingrande, mjuka blomstermönster byttes efterhand ut mot sin motsats; strikta former och enkla färger (eller helst inga färger alls…) i funktionalismen eller funkisen som den kom att kallas här i Sverige.

gmsittplatsenSida ur Gunnar Martinssons fantastiska bok ”En bok om trädgårdar” från 1957.

Men i grunden är de två stilarna inte så olika som de först kan verka. Arts and Crafts använde trädgården som den naturliga förlängningen av huset, här satt man och åt, vilade sig, läste, umgicks, odlade, osv. Själva funktionen var alltså redan viktig. Funkisen med sin känsla för ordning och reda drev detta ett steg längre och man började göra trädgårdens rum ännu tydligare och precis som i huset fick rummen en tydlig funktion.

gmbarnenstdÄven barnen får ett eget lekträdgårdsrum i ”En bok om trädgårdar”.

En annan idé som funkisen ärvde av Arts and Crafts var att dessa trädgårdar skulle finnas för alla, även för dem som flyttade från landet in till staden. De kunde vara hur små eller stora som helst, det viktigaste var att de användes. De var inga finrum som sköttes av någon annan.

nyponflamNypon var ett vanligt inslag i de märkliga gemensamhetsplanteringar som fanns där jag växte upp på 80-talet. Det var rejält tilltagna planteringar där en sorts buske (av någon anledning oftast plågsamt taggig…) massplanterades. En av de få blommorna var vresros och det var det vackraste jag visste. Tänk om någon hade visat mig en pion! 

Men sedan kom 1970- och 80-talen och av oklar anledning blev allt som hade med trädgård att göra pinsamt ”ute” här i Sverige. Tomten fylldes nu istället av ständigt gröna, skötselfria växter som man gick förbi från och till jobbet. I de nya bostadsområdena anlades stora gemensamhetsytor med grönska som skulle rama in bostäderna, men som sköttes av någon annan.

nuitsdeyoung

Visst är det lätt att bli förförd av tex mossrosen `Nuits de Young´, men om man inte vet var och varför en växt skall planteras är det svårt att få en trädgård att fungera.

När man under 90-talet började väcka liv i trädgårdsromantiken igen var det som att en kunskapslucka hade skapats. Trädgårdsbegreppet hade blivit diffust och mycket av den yrkeskunnighet som funnits var försvunnen. Själva planerandet och byggandet av en trädgård var det få som visste något om. Istället började det att pratas löst om romantiska gammaldags rosor, doftande örter och trädgården som någon slags förlängning av huset.

kökstdVår köksträdgård med den självklara funktionen att odla!

Problemet är att det fortfarande tycks mycket osäkert om vad en trädgård faktiskt skall användas till. Visst är det en förlängning av huset och man bör tänka på att bygga rum, men varför? Vad skall rummen användas till? Rum utan en funktion används inte! Och rum som inte används blir väldig tråkiga att sköta!

uppifrånVår rymliga matsal där man lätt kan få plats med fler bord och stolar om man vill…

När jag håller kurser eller hjälper människor med planeringen av deras trädgårdar är det alltid här jag börjar. Vad vill du använda din trädgård till? Och var på tomten passar dessa funktioner bäst in? Detta är den enkla grunden till en lyckad trädgård. Växter, markmaterial, klätterstöd och annat finns det i överflöd, det är ju bara själva möbleringen. Men om du inte visste att det var ett kök du skulle inreda, hur skulle du då kunna välja möbler?

splanterar

Hur skall man kunna beskriva lyckan av att plantera något på en väl förberedd plats och sedan år efter år se det växa?

Tillbaks till Arts and Crafts igen. De tyckte att fabrikerna och städerna hade tagit ifrån människorna något viktigt, något som är nödvändigt för att vi skall kunna må bra. Redan då pratade man om behovet av att inte bara vara i grönskande rum, utan också av att kunna använda gröna rum. Inte bara för nyttans skull, utan också för att det ger oss lugn och tillfredsställelse!

rgräver

Det är trädgård för mig! Ett eget, jordiskt paradis där jag kan få utlopp för min kreativitet och njuta av att se saker växa. En plats att umgås på och leva i. Ett hem som blir näst intill överjordiskt! Ibland tänker jag på Vita Sackville-West och hennes man Harold Nicolson som tillsammans skapade Sissinghurst och på hur de brukade träffas i den del som kallas solnedgångsträdgården om kvällarna. Där satt de och pratade en stund efter jobbet en vanlig dag och bara njöt av sin trädgård. Lyx i vardagen? Inre frid? /R

Annonser

6 thoughts on “Trädgårdens funktion

  1. Fantastiskt bra skrivet! Så enkelt det låter.Precis så ska en trädgård anläggas! Självklart ska man veta hur var och varför! Nu vet jag hur min trädgård skall planeras!Yippe

  2. Tack för det här inlägget! Själva vill vi både använda och njuta av trädgården, både lukta på blommorna och odla.
    Kristina (som tycker att din illustration var så himla snygg)

  3. Du skriver verkligen bra Rebecca och det är helt underbart att få ta del av dina och Staffans kunskaper. Och äntligen har jag hittat er bok om trädgårdsplanering också som varit försvunnen en tid. Så nu ska det bli väldigt roligt att sätta igång och skissa lite och fundera över rum och vilken funktion de ska ha. Och vilket tema. Jag känner mig alltid mycket friare att skapa när jag har hjälp av generösa men tydliga ramar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s