Vinterfåglar!

gulsparvar

Precis som tidigare år har vi ägnat den sista helgen i januari åt att räkna antal bevingade besökare vid vårt fågelbord. Det är lika roligt varje gång, för man vet aldrig riktigt vilka fåglar som dyker upp. Sveriges ornitologiska förening står bakom arrangemanget och vill du veta mer kan du klicka här, så kommer du till deras hemsida.

gulsparv

En rufsig gulsparv försöker hitta lite värme i januarisolen.

Vintern ändrade ju för inte så länge sedan skepnad från mild och grå till kall och vit. De tappra rödhakar som hoppat runt i trädgården (och faktiskt ibland sjungit en och annan strof för oss) verkar nu vara försvunna. I stället har grönfinkar, gråsiskor och pilfinkar ökat i antal. Typiska vinterfåglar alltså, och det var bland annat sådana vi fick se hos oss under helgen.

pilfinkar

Pilfinkar ser man sällan ensamma. De verkar trivas tillsammans och lever helt klart under mottot ”the more the merrier”!

För flera år sedan fanns det väldigt mycket fasaner här omkring. Pigga välmående rävar har dock sett till att antalet fasaner varit lågt de senaste fyra åren. Kanske har rävarna blivit lite färre nu, för i år har ett helt gäng fasaner hittat till vår trädgård. Två stöddiga herrar och tre lite mer värdigt uppträdande fasanhönor. Precis vid ingången till uthuset där vi förvarar ved växer en gammal trasslig kaprifol med fötterna i ett snår av högt fjolårsgräs. Där brukar en fasanhöna hålla sig gömd och det är helt omöjligt att få syn på henne även om man kikar riktigt noga. När man tröttnat på att leta och försiktigt öppnar dörren till uthuset flaxar hönan upp med ett ljudligt brak. Jag blir lika rädd varje gång…

bofink

En bofink som kanske ångrar sitt beslut att stanna kvar över vintern… 

Det är fascinerande att det även vintertid kan kvittra av liv bland avlövade buskar och snår och kan man med enkla medel bidra bara lite grann till detta mångfald är det helt klart värt varje ansträngning. Den uppburrade talgoxen eller den katiga blåmesen kanske tackar dig till sommaren genom att kalasa på trädgårdens alla bladlöss och larver?..

talgbollarMed dessa enkla medel hoppas vi få fler…

talgoxe…sådana här…

blåmes… och en eller annan sån här… /S

2 tankar på “Vinterfåglar!

  1. Härliga fågelbilder! Här matar vi ”bara” med ett och annat överblivet äpple och vad som bjuds i trädgården i form av nypon och fröställningar, men jag tycker vi har en hel del besök ändå. Man hoppas onekligen att en del småfäglar stannar kvar till sommaren och hjälper till att hålla småkrypsbalansen rätt i trädgården.
    Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s