Vårdrömmar! Del 1

vårlöksdrömmar2frit.imperialis

Några enstaka plusgrader, snö som smälter undan, varken jag eller småfåglarna kan hjälpa det, vi bara måste drömma om våren! När jag sluter ögonen och ser en vårträdgård framför mig är det framförallt en färg jag ser: Grönt! Visst finns där massor av blommande lökväxter i alla de färger, men det som verkligen väcker mitt begär så här års är skirt ljusgrönt, blankt och lite skimrande.

leucojumvernum

Hos oss börjar våren oftast redan i mars med att tusentals små vita snöklockor pressar sig upp ur jorden under aplarna i vår gamla Äppelträdgård. Och de är inte ensamma! Tillsammans med dem dyker plötsligt massor av glänsande lökblad upp, från vildtulpan, skogslök och narcisser. Det är så lysande grönt att det nästan sticker i ögonen!

överblomleucojum

Det märkliga är att även när själva de vita små klockorna vissnat ner är dessa lökväxter vackra! Då växer nämligen de kraftiga bladen till och bildar gröna ruggar med kraftiga, svällande frökapslar i toppen.

äppeltdvykbÄr det inte ljuvligt?! Alla dessa saftiga, gröna blad (nej, jag har faktiskt varken fyra ben eller långa, ludna öron)…

tidigvårlökoperI Äppelträdgården är det enkelt att snabbt få grönska, eftersom den sköts som en vildvuxen äng och inte har några regelrätta rabatter. Här kan en viss del ogräs tolereras. I Körsbärsträdgårdens planteringar är dock ogräs helt portat och därför krävs det lite mer pyssel med tidig grönska som också kan täcka marken bra senare under säsongen. Här är Narcisser, nävor och jättevallmo på väg upp tillsammans.

pagodvynarcLite senare i April och grönskan lyfter de lysande lökväxterna!

vyäppeltdmotkbSamtidigt i Äppelträdgården har skogslökens lite skruvade blad nästan helt täckt över snöklockornas nedvissnande bladruggar. Smörblommor, jätterams och en och annan tulpan blommar i allt det gröna.

accoladeNävor är fantastiska till att grönska tidigt! Här ger de ett av våra japanska körsbär en mjuk matta om fötterna!

vyäppeltdmotkb2

Vy ner mot Körsbärsträdgården igen. Tanken är att Körsbärsträdgårdens planteringar skall digna av lökväxter och perenngrönska i april. Den högra planteringen började göras i ordning förra våren, undrar hur den tar sig ut i vår?

kbvyblomprunOftast tänker man sig kanske att en vårträdgård bygger främst på tulpaner, men de flesta tulpaner hör faktiskt till den sena våren. Vill man som jag så fort som möjligt få njuta av våren bör man ge plats åt de lite mer ”mattbildande” lökväxterna som narcisser, snöklockor, snödroppar, krokus, kungsängsliljor, mm,mm. Dessutom kan det vara bra att ha plats för marktäckare som grönskar tidigt och sedan kan täcka in de nedvissnande lökbladen! Kanske inte alltid helt lätt i en paradrabatt…

ramsLösningen är förstås att ge dessa lökväxter och tidig-grönskande perenner ett lite ”vildare” hörn av din trädgård, där du riktigt kan vältra dig i vår! Tidiga vårträdgårdar får ofta en lite ”down” period under sommaren, men om man kombinerat lökväxterna med vårblommande träd och buskar får man ofta en högsäsong till under hösten med vackra höstfärger. Den tidiga vårträdgården är väl värd ett eget rum i din trädgård! /R

Vill du läsa mer om våra tidiga vårträdgårdar? Läs om vår Äppelträdgård och vår Körsbärsträdgård!

Annonser

8 thoughts on “Vårdrömmar! Del 1

  1. Fint med dom luddiga bladen på vallmo till lökarna. Vilket äventyr er trädgård måste vara på våren med så många vackra miljöer. Tycker att det är helt fantastiskt vad vackra thujorna är, ser ut som cypresser i den miljön. Längtar också efter utropstecken men det blir läst på ett annat sätt i en mindre villaträdgård tror jag.

    • Ja, den gröna delen av vår trädgård är verkligen en vårdröm i april! Thujorna `Smaragd´ är verkligen tänkta att efterlikna cypresser och med tiden skall de också börja beskäras för att hålla sin smala form.
      /Rebecca

  2. Åh så härligt! Har redan fått gröna vårkänslor av smältande snö och fågelkvitter och de här underbara bilderna förstärkte verkligen känslorna!

  3. Helt rätt att det är den första ljusgröna färgen som fångar vår blick tidigt på våren, efterföljt av den gula och vita vårfärgen.Tulpaner i varma och olika färger gör sig bäst i juni då värmen stiger. Det är alltid massverkan som är intressantast och som vinner på att betraktas på håll. Precis som i din vackra trädgård. Tack för härliga vårbilder en råkall dag som denna.
    Luna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s