Vårdrömmar del 2

mönstermtextJag fortsätter att drömma om våren! När vi kliver in i maj är det helt klart tulpantider! Men dessa primadonnor behöver också sällskap. Genom att plantera tidiga perenner ihop med tulpanerna slipper man den trista synen av en ”vårtom” rabatt (för hur mycket pengar man än tycks lägga ner på lökar är det aldrig riktigt tillräckligt…) och dessutom behöver man inte alltid fylla på med nya tulpaner varje år (oftast är de ju inte så långlivade) eftersom det finns annat som också fyller upp.

rostervyVår Rosenterrass förra våren. Silvriga, mjuka blad från lammöra, Stachys lanata, ljust gröna rosenskott, aklejor, jättevallmo och jättedaggkåpa ger sällskap åt en liten grupp tulpaner. I höstas sattes fler tulpaner så vi får väl se hur vyn gestaltar sig i år!

Det behöver inte bara vara tidig blomning, många perenner vegeterar också tidigt med en vacker bladrosett som ger den där härliga känslan av sprängande livskraft!

tulpvinröttovittdicentraoförgLöjtnantshjärtan, Dicentra spectabilis, hör till mina absoluta favoriter bland de tidiga perennerna! Här är den vita sorten ´Alba´ ihop med tulpanerna `Happy generation´, `Pallada´ och `Royal Virgin´. Förgätmigej frösår sig tacksamt i våra rabatter och är ju en riktigt klassisk kombination till tulpaner!

rosterperenngrönt

Jag försöker se till att rabatterna är ordentligt rensade från fjolårsrester innan april drar igång så att man verkligen kan njuta av de spirande skotten. Här ser man förra årets nyplanterade riddarsporrar som förhoppningsvis skall göra större bladrosetter i år, en tuss självsådd mattram till höger, spetsiga allium och irisblad, kraftigt röda pionskott, ovanför dem en stor rugge med självsådd trädgårdsnattviol och vita tulpaner på G. I höstas satte vi mer tulpaner och perenner här så vi är verkligen spända på resultatet!

papegojtulpokörvelTokvacker kombination på Kryddterrassen! Papegojtulpanen `Rococo´ sticker upp sina drakhuvuden ur dunigt mjuka blad från spansk körvel!

papegojokryddvyHär kan tulpanbladen verkligen vissna ner i hemlighet!

vårvykryddKryddterrassen i maj. Här blir tulpanerna bara enstaka blickfång medan grönskande kryddväxter och små nya skott på de spaljerade träden och på rosenbuskarna bildar ljuvligt vårgrön fond! Dessutom ger vårt blommande bigarråträd ett stänk av vita blommor till bilden. Att se till att trädgården är fullt ”möblerad” med krukor, utemöbler, fågelbad, lyktor och annat ger också liv åt vårträdgården.

vårvybuxEn av fördelarna med att ha en terrassträdgård är att landskapet utanför trädgården hela tiden bildar bakgrund och förstorar perspektivet. De ljusgrönt, skimrande kullarna med vita tussar av blommande fågelbär här och var förhöjer vårkänslan i vår egen rabatt!

buxrabmotklotÄven på Buxbomsterrassen har vi fyllt på med lökar inför i år, efter att under några år ha snålat lite med tulpaner här. Se så fint den lilla limegröngula gulltöreln, Euphorbia polycroma, gör sig i vårrabatten! Även denna frösår sig flitigt!

buxrabmixFärgglatt mot den mörka buxbomsbakgrunden. Den stora alliumknoppen till vänster är Allium `Globemaster´ och den förlänger löksäsongen med sin blivande gigantiska blomboll långt in i juni.

camassiaoallMen vad händer i Körsbärsträdgården så här års? Narcisserna håller nu på att vissna ner och döljas under de framväxande marktäckande perennerna. För några år sedan föll jag pladask för den här skönheten också, Camassia quamash, som vi i höstas äntligen kunde sätta lite fler av, främst kring vår lilla naturstenstrappa.

Ute hänger en klibbig dimma i de kala träden och de vita snöfläckarna som ännu inte regnat bort lyser på de gyttjigt, grådassiga åkrarna. Jag sluter ögonen och tänker på färg, massor av färg, framförallt ljusgrönt…! /R

Annonser

4 thoughts on “Vårdrömmar del 2

  1. God fortsättning på det nya året! Så vackert alltihop. De här underbara bilderna väcker vårlängtan – jag är Så imponerad av vad ni åstadkommer i er trädgård. Känner både inspiration och trötthet när jag tänker på utmaningarna i vår egna trädgård. Men, man får påminna sig om att ni verkligen har slitigt för att nå dithän och att det finns så stora möjligheter med en trädgård.

    • Ja, visst gör det! Skulle man bara få allting serverat försvinner glädjen över att ha åstadkommit något själv! Det är ett slit att skapa en trädgård, men det är det verkligen värt! Kämpa på!!
      /Rebecca

  2. Så vackert ni har det. En helt underbar trädgård! Jag blir så inspirerad, själv har jag en 60-talsträdgård sedan några år tillbaka som jag brottas med, där finns mycket jobb att göra…. Kommer definitivt tillbaka till er för att hämta inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s