Köksträdgårdstankar!

fröpåsar

Jag antar att det är många med mig som just nu sitter och planerar årets köksträdgård. Det är verkligen ett trevligt trädgårdsgöra så här mitt i gråkalla februari! Omgiven av nyanlända, prassliga fröpåsar, lådan med de gamla fröerna, planskisser från några år tillbaka över köksbäddarna, kataloger och böcker känner man sig nästan förflyttad till en annan årstid…

vårvyKöksträdgården i slutet av maj förra året.

högsomplantbordSenare under augusti såg det ut så här vid vårt lilla planteringsbord. Det känns verkligen skönt att detta lilla hörn redan står färdigt att användas inför i år…

För oss handlar det fortfarande mycket om att lära känna platsen (och framförallt jorden…) eftersom Köksträdgården inte varit i bruk särskilt länge. För två år sedan blev bäddarna klara, förra året byggde vi till vindstaket uppe på murarna och spaljéer för fruktträd samt ett litet planteringsbord.

västrabplantI april förra våren. När den ruskiga kylan väl hade släppt var det mycket som skulle göras! Här planteras den lilla rabatten mot västmuren upp med äppelträd, stjärnflockor, silverax och jättedaggkåpa.

vyåtväst

Bara någon månad senare hade rabatten tagit sig jättefint!

sbyggerväxthus

Någon gång i juni förra året…

I år satsar vi iskallt på att rummet skall avslutas och knytas ihop av vårt egenhändigt byggda växthus (ja, vi kämpar på med stommen och fönstren så fort vädret tillåter!)! Så nu drömmer vi mycket om chili, växthustomater och massor av basilika!

loniceraKaprifol på G! Hoppas på massor av doftande blommor och trassliga rankor i år!

Det känns skönt att veta att så mycket är färdigt inför säsongen jämfört med tidigare år. Köksträdgården har verkligen blivit det omgärdade, vindskyddade rum som vi strävat mot. Just nu känns staketen och murarna lite kala, men både kaprifolen och klätterrosen som planterades förra året verkar ha tagit sig bra. Bergklematisarna vet man ju aldrig riktigt hur de mår innan man tagit sig förbi den kritiska våren.

krukamkupaDessa trevliga kupor hittade vi förra året och även om man kommer vilja odla allt i växthus i år (man lever på hoppet..!) så kommer de komma väl till pass ändå. Perfekt för utplanterade frilandsgurkor och squash de första småkyliga veckorna i maj!

krukradFörra året drev vi upp tomater i dem.

vypäronspDe tog sig jättefint! I år tror jag att det blir något blommigare i krukorna i Köksträdgården…

rikökstdNär ett trädgårdsrum börjar bli färdigt märks det framför allt genom att man vill sitta där. Precis så var det med Köksträdgården förra året! En liten sittgrupp ställdes i ordning framför vårt ofärdiga växthus och här njöt vi av både frukostar och sena middagar då värmen stannade kvar länge innanför Köksträdgårdens väggar. Tänk att sitta här med ett växthus fyllt av underbara ting bakom sig!

Nej, nu har jag inte tid att drömma längre, nu måste jag prassla vidare med mina fröpåsar och planeringen av köksbäddarna! /R

Annonser

4 thoughts on “Köksträdgårdstankar!

  • Hej Annika!
   På våra gångar och grusytor har vi först lagt ett lager med samkross 0-18 och ovanpå det i ett ganska tunt lager har vi dräneringsgrus. Detta dräneringsgrus är precis som det låter inte alls tänkt som fingrus utan till att just dränera med och det har ingen storleksbeteckning, men innehåller både grus och sand. Vi har ju turen att bo en liten bit från ett grustag och jag antar att den trevligt rödaktiga tonen på vårt dräneringsgrus kommer av hur bergarterna ser ut just här på platsen. Alltså inte helt säkert att det ser likadant ut överallt… Det bästa man kan göra är att åka och titta på grustaget och se om det är någon hög man gillar!
   Lycka till med gångarna!
   /Rebecca

 1. Hej! Spännande med fröer! Vi gjorde köksträdgård förra året, men vi hann inte så något för det blev för sent på säsongen. Så nu i år så ska här odlas! Hoppas att ni ska öppna eran trädgård i sommar. Hade varit så roligt att se den, man får så mycket inspiration när man besöker eran blogg. Och så bor jag i Hunnestad så jag har inte så långt!
  Johanna

  • Hej Johanna!
   Vi har tänkt vara med i ”Tusen trädgårdar” i år (har bara inte lyckats anmäla oss än…) och då är ni givetvis välkomna! Vi kommer att skriva mer om det när det närmar sig. Odla på!!
   /Rebecca

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s