Stenläggning!

spade

Äntligen tillbaka på nätet efter några dagars envist datorkrångel…

Att gräva så här års är ett riktigt ”dirty job”! Jorden är blöt och kletig och hälften av det man gräver upp fastnar som stora klumpar under stövlar och skor. Men har man bestämt sig för att göra en sittplats så har man… Sittplatsen det gäller denna gång är placerad i Körsbärsträdgården. Vi har inte haft något bra ställe att sitta på i den delen av trädgården, men nu har vi alltså kommit igång med en liten yta där kaffe och kaka skall inmundigas!

gräva

Som sagt, vi börjar med att gräva bort lite jord. Marken är ganska kompakterad här och innehåller mycket sten vilket gör att vi inte behöver gräva så djupt för att få en stabil grund.

skottkärra

Efter grävning kommer gruslager, i det här fallet makadam som vi trampar till ordentligt.

kratta

Vi ser till att sprida ut gruset så jämnt som möjligt, men ändå med en liten lutning nedåt så att vatten ska kunna rinna undan.

grus

Ovanpå detta makadam lägger vi ett lager flis (grovlek 2-5 mm) som är perfekt att lägga sten i. På bilden kan man se ungefär hur sittplatsens form ska bli – en halvcirkel formad av idegran i bakkant och en låg naturstensmur i framkant. I anslutning till idegranshäcken har vi också planterat ett gullregn som jag längtar efter att få sitta under.

sten2Så har det roliga börjat! Ett par nivåbrädor i gruskanterna gör det enkelt att bara skrapa av flisen till rätt nivå, sedan är det bara att lägga dit stenarna. Vi använder begagnade enkla gråa betongstenar i tegelstensstorlek som är lätta att lägga och har en fin patina redan från början.

sten1Så här långt kom vi denna gång!  Till helgen tar vi fram vinkelslip och lite andra goa verktyg för att kunna få till de runda formerna i bakkant och för att kunna passa in betongstenarna mot naturstensmuren. Förhoppningsvis kan vi visa upp ett färdigt resultat inom kort! /S

Annonser

3 thoughts on “Stenläggning!

  1. Ser toppen ut!
    Det var så kul härom dagen när Allt om trädgård kom. Bläddrade och plötsligt kände jag igen bilderna! Fint reportage om er och er trädgård. Gillar ert terass system. Får alltid ny inspiration när jag tittar in här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s