Stenläggningen avklarad!

sittgrupp3

Innan helgen skrev jag om att vi börjat stenlägga en sittplats ute i Körsbärsträdgården. Ett svävande löfte om att det skulle bli färdigt under helgen gjorde att vi (trots regn och rusk) fick lite extra fart och helt enkelt gjorde färdigt det hela!

vinkelslip

Vinkelslipen är en av mina allra bästa vänner. Det tog ett tag innan jag fattade poängen med den, men efter att ha sågat i betong, sten och andra hårda material utan problem har den fått en hedersplats på verktygshyllan. Denna gång behövde vi runda av ett antal betongstenar så att de skulle följa sittplatsens bakre rundning mot idegranshäcken. Det är rätt knepigt att få till runda former eftersom slipskivan är helt rak, men i vårt fall behövdes inte särskilt skarpa svängar för att få till känslan av en rund form. Sittplatsens framkant är rak och avslutas med en låg naturstensmur. Vi behövde såga till ett antal plattor även där för att de skulle passa mot de mer oregelbundet formade naturstenarna.

sittgrupp1

När alla plattor väl var utplacerade hämtade vi några hinkar fin sand att sopa in i plattskarvarna. Ytan blir förvånansvärt stabil på en gång, men vi ska lägga på lite mer sand allt eftersom sandkornen sjunker ner mellan plattorna. Det är förstås svårt att låta bli att direkt möblera lite på vår nya plats.. De vita stolarna har stått en bit bort och suktat efter en plan yta att få stå på. Även bordet behövde ett nytt hem. Och urnan.

sittgrupp2

Alltför ofta tycker jag att man ser sittplatser av sten eller trä som bara känns utkastade på en gräsmatta eller på någon annan väldigt öppen yta. Man undrar varför man i hela friden ska sitta just där? För att undvika detta fenomen och i stället få vår sittplats att smälta in och kännas självklar har vi (som jag tidigare nämnt) gjort tydliga avslut både framåt och bakåt. Med hjälp av naturstensmuren i framkant får man ytan att kännas något nedsänkt vilket känns tryggt och stabilt – trots att sittplatsen i sig ligger högre än trädgården framför. Bakom ryggen kommer idegranshäcken att bilda en tät grön fond som skyddar mot vind och insyn. Det blir lite som att slå sig ner i en fåtölj jämfört med att sitta på en pall utan ryggstöd. Vi väljer helt klart fåtöljen!

arrangemangSom premiärarrangemang på vår nya sittplats har vi förstås valt en rejäl rugge snöklockor. De dominerar trädgårdsfloran just nu och fyller Äppelträdgården med sin massiva blomning. Ovanför åkern utanför hör jag sånglärkan drilla, märkbart lättad efter allt oväsen från vinkelslipen, och jag konstaterar nöjt att nu är det mars… Nu börjar det! /S

Annonser

8 thoughts on “Stenläggningen avklarad!

 1. Guud så snyggt det blev !!
  Underbara möbler, kanonsnyggt bord och snöklockorna i den snygga urnan blev pricken över i!
  Håller med dig om att det är viktigt med en ”ram” för en sittgrupp, kommer att bli så snyggt med idegranshäcken bakom de vackra vita stolarna !
  Nu fick jag inspiration till vårt golv i ruinen som inte blivit av på flera år !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 2. Så vackert att man blir tårögd, ormbunksfåtöljen, det mörka gröna och det vita blomsteröverflödet. Vilken skatt att ha så mycket klosterliljor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s