Att väcka en trädgård

bär1

Äntligen får man börja hoppas på våren! Jag beväpnar mig med sekatör, hink och spade, korg, räfsa, kantskärare, häck- och grensax och med mössan ordentligt neddragen över öronen ger jag mig ut i trädgården.

bär2

Det är en märklig känsla att försöka väcka sin trädgård till liv efter vintern. Ofta är det lerigt och blött, fjolårets döda pinnar sticker upp ur rabatterna och allt ser bara grått, grått ,grått ut! Det är svårt att veta var man skall börja, men när man väl sätter igång händer det underliga saker. Medan jag trasslar med björnbärets långa årsskott fylls munnen av smaken av mogna björnbär och när jag klipper bort nypon från rosorna på Kryddterrassen står jag plötsligt med ett fång rosor i famnen och den ljuvliga doften fyller luften.

nypon2På Kryddterrassen behöver vår häck av gallicarosorna `Rosa Mundi´ och `Officinalis´ beskäras. Buskarna skall glesas ur och de gamla nyponen tas bort!

nypon

Jag hittar inte på. Att pyssla i en trädgård i vintervila ger otroliga upplevelser i tid och rum! Man ser förra årets trädgård framför sig medan man jobbar, eftersom man oftast minns just den grenen man håller framför sig och hur den dignade av rosor. Jag minns den för det var jag som band upp den förra våren och klippte till den så att den skulle blomma så mycket som möjligt!

dold krokusHög tid att klippa ner fjolårets perenna kryddor! För vad är det för vits med att ha krokus om man inte ser dem?

krokusSå där! Nytt liv!

Samtidigt ser du också kommande säsong framför dig. Om du rensar bort de där malvorna och ger plats för anisörten istället, då kommer det att se ut si och så, kanske måste de där plantorna delas osv… Bilder av den kommande säsongen dyker upp framför dig lika tydligt som du ser den grå mars-trädgården omkring dig och du jämför dem med lika tydliga bilder av förra året. Alla dimensioner på en gång.

krydd2Åbroddhäcken beskärs hårt varje år för att hålla sin strikta form. Ibland dör några plantor av och då kan det vara bra att ha några sticklingar på g...

kryddNu syns mönstret igen! Dessutom får de olika kryddorna i trekantsrutorna en chans att komma igång ordentligt innan åbrodden vuxit upp på nytt.

skottkärra

Kanske är det lite som att meditera. Ibland känns den här tiden, själva uppvaknandet, som det allra mest rofyllda under en trädgårdssäsong. Förra året är i färskt minne, vintern går mot sitt slut och du har allting framför dig, hela den underbara trädgårdssäsongen! Allt som du planerade och förberedde under förra året skall du nu få uppleva, inte på pappret, inte i din dröm, utan här, här i verklighetens trädgård! /R

Annonser

11 thoughts on “Att väcka en trädgård

 1. Visst är det härligt! Du beskriver det så väl, känslan.

  Så fin er nya lilla uteplats blev. Snyggt och så trevligt det kommer att bli att sitta där.

  Ha en fin dag!
  Maria

 2. Vilken kontrast mellan bilderna på bloggen idag mot bilderna i månadens Allt om trädgårds köksträdgårds special ! Då var det grönt och grannt minnsann! Trevligt reportage! Vi ses!

 3. MMM vilka härliga bilder 🙂 alltid så mysigt här på din sida.

  Ny post ute…Drömhus vid havet 🙂

  Ha en fin vecka 🙂

  LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor 🙂

  Svara ↓

 4. Så herlig! Jeg får lyst til å løpe ut i hagen med en gang! Akkurat den følelsen har jeg og der jeg rusler rundt og fikser litt her og litt der. Er humøret dårlig, er det bare å ta en tur ut i hagen, så blir det bedre med en gang!
  Fantastisk inspirerende hage dere har!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s