Växthustak

växthus

Vår växthusföljetong fortsätter och nu har vi äntligen börjat komma igång ordentligt med taket. För att få lite isolerande effekt utan att för mycket ljus försvinner har vi valt att använda glasklar kanalplast, 16 mm tjock. Det finns både tunnare och tjockare varianter, men vi tyckte att just 16 mm verkade lämplig för oss – inte för tunn och bräcklig, men ändå lätthanterlig. Växthusets något udda form medför att taket är indelat i ett antal tårtbitar av olika storlek. Mycket mätning och sågning var därför att vänta när lastbilen lämpade av ett stort paket hos oss….

paket

Hårda paket!

Enligt tips från takleverantören var det lämpligaste redskapet för kapning en cirkelsåg med fintandad sågklinga. Ärligt talat var vi en aning skeptiska innan vi vågade sätta igång med formandet av takets tårtbitar. Vi behövde inte vara skeptiska länge, för det var väldigt enkelt att såga även rätt så sneda vinklar.

såg

Det är bra att låta skyddsfilmen sitta kvar så länge som möjligt för att slippa onödiga repor.

alutejp

Den undre dränerande tejpen ser ut som ett stort metallplåster.

Ett bekymmer med kanalplast kan vara att småkryp eller annat bös tar sig in i kanalerna och lägger ägg eller bara smutsar ner. Har man skaffat ett genomskinligt takmaterial vill man förmodligen att det sak fortsätta vara just genomskinligt. För att slippa smuts och kryp får man tejpa de öppna ändarna med aluminiumtejp. Den övre änden ska vara helt tät, men längst ner måste tejpen vara genomsläpplig så att fukt och kondensdroppar kan ta sig ut. Med alla tårtbitar tejpade och förseglade kunde vi bygga ihop vårt nya tak.

plast

Första tårtbiten på plats!

brädlappar

Morgonens frost tinar snabbt i vårsolen.

För att alla bitar skulle hållas på plats skruvade vi fast brädlappar lite här och var över takskarvarna. De två mittersta sektionerna lämnades öppna tills vidare så att vi kunde komma åt skarvar och annat uppifrån toppen. Om en av oss står där i mitten och den andra på en stege i takets nederkant kan vi nå det mesta utan att behöva klättra på taket.

 

vinklar

Att klättra på taket verkade dock vara poppis för vårens första sädesärlor som kvittrande glada halkade runt på den nya glatta takytan. Med alla bitar på plats blir nu nästa steg att sätta plåt och trälister över alla skarvar så att taket blir tätt. Fortsätter det fina vårvädret hoppas jag att vi kan återkomma snarast med fler rapporter om detta! /S

Annonser

12 thoughts on “Växthustak

 1. Så snyggt! Och fiffigt med tejpen, har sett just kanalplast som mest påminde om barnkammare för allehanda kryp, inte kul alls. Här hemma väntar vi ivrigt på att få sätta igång årets byggprojekt, snart så! Under tiden följer jag ert bygge och laddar batterierna. 🙂
  Kristina

   • Tack! Trädgårdsbod stämmer bra. Bland det dummaste vi gjort, köpa färdig byggsats och få en bod utan full ståhöjd mer än i mitten. Efter tolv år är den upprutten och möglig. Nu blir det rejält och egensnickrat. 🙂
    Kristina

 2. Verkar väldigt intressant takplast. Kan man få tips på vad det är för produktmärke och vem som är återförsäljare?

   • Skall Ni använda växthuset även som en sittplats? När jag kontaktade trädgårdsteknik varnade de lite för att det blir varmare än opalfärgat. Är detta något Ni tänkt på? Jag pratade även med en takläggare och han var lite orolig över att det blir väldigt smutsigt.

   • Hej Kerstin!
    Vårt växthus skall fungera som just en växthus och värme och ljusinsläpp är därför önskvärt. Vi kommer självklart att sitta i växthuset när det känns behagligt. Dörrar och vissa fönster kommer också att kunna öppnas om det blir för varmt. Men det är växternas krav som får styra – vill de ha det varmt ska de få det varmt! Takets smutsighet vet vi ännu inget om, det återstår att se, men kan man tvätta fönster borde man ju kunna tvätta tak?..
    /Staffan

  • Hej! Vi är precis i tagen med att beställa tak från Trädgårdsteknik då de verkar vara det enda vettiga alternativet där ute. Hur har det gått såhär långt? Är ni nöjda? 🙂

   Beställde ni profiler att sätta mellan skivorna, uppe och nere, och i nock osv eller hittade ni på egna billigare lösningar? Vi kommer ha ett vanligt sadeltak med ungefärlig takyta på 4×3 m (LxH) på vardera takhalva.

   Det taket ni köpte. Var det 16mm med eller utan X-konstruktionen i kanalplasten?

   Tack för en kanontrevlig blogg. 🙂

   Mvh, Robert

   • Hej Robert! Vi är väldigt nöjda med vårt kanalplasttak än så länge, vi hoppas att det kommer att fungera bra även under vintern. Vi köpte inga färdiga profiler utan gjorde egna i trä (”vanliga” brädor…), se vidare i inlägget ”Mera växthus”. Längst ner på taket satte vi en takfotplåt. Vår kanalplast är 16mm med x-konstruktion.
    Lycka till med bygget!
    /Rebecca

 3. Snyggt jobbat! Kanalplast har jag verkligen börjat tycka om. Vars beställde ni den där? Ska ni måla trät eller ska det få gråna som det andra trät?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s