När naturen får vara med..

kungsljusoviolDet är skillnad på design och design. Å ena sidan finns det trädgårdar som känns rena och städade, nästan som inomhus, där det är tydligt vad som är tillåtet och vad som är bannlyst. Formen och förutsättningarna har skapats av människan och växterna får helt enkelt gilla läget och lydigt falla in i ledet. Dessa trädgårdar måste vara välstädade och hållas efter kontinuerligt, annars tappar de sin poäng. Å andra sidan finns det trädgårdar där växterna ges mer utrymme och där man får en känsla av att mer är tillåtet. Yvighet eller stökighet skulle kunna vara ledord i sådana trädgårdar.

timjan

En timjanplanta som funnit sig väl tillrätta i det torra gruset.

Jag har stött på många trädgårdsägare vars trädgårdar tillhör antingen den ena eller den andra trädgårdskategorin. Hos den ordningsamme trädgårdsägaren tycker jag synd om det buskage som har ovanan att fälla risiga blad på den välputsade stenläggningen. Svordomar och ovett är allt det får höra, men av någon anledning får det irriterande buskaget ändå stå kvar år efter år och fortsätta sitt lövsläppande. Den slarvigare trädgårdsinnehavaren prisar maskrosors och tistlars naturliga växtkraft, men skriker högt åt den raka trädgårdsgång av danska sjöstensplattor som leder från grinden till huset. Slingriga stigar ska det vara! Ändå blir den raka irriterande gången kvar år efter år.

kungsljus

En fingerborgsblomma hade den goda smaken att slå sig ner bredvid soffan och inte under den…

Till syvende och sist beter sig de båda trädgårdsägarna på samma sätt och tyvärr kan ibland ett ivrigt trädgårdsintresse sakta ebba ut för att de där irriterande bitarna som inte passar in aldrig fixas till. I vår egen trädgård har vi genom åren tvingat oss till att tänka lite mer rationellt. Ingenting ska vara heligt, det som inte passar eller trivs åker ut. Ibland kan det vara ledsamt att behöva göra sig av med en växt man verkligen hoppats på eller som har en spännande historia bakom sig. Men hellre det än att dagligen behöva se taniga ledsna växter som aldrig blir något. Trädgårdslivet blir enklare och mycket mer avslappnat.

sedum

En underlig fetbladsväxt med det föga smickrande namnet `Blek fetknopp´ har under de senaste åren dykt upp på fler och fler ställen i trädgården. Efter att de blommat i ljust rosa någon gång under försommaren försvinner de nästan helt och hållet bara för att nästa år dyka upp på en helt annan plats.

Man kan ibland få oväntad hjälp med sin formgivningen av sin trädgård. Ur ett till synes torftigt hörn kan plötsligt de vackraste små blommor dyka upp. Något litet frö tyckte helt enkelt att det var perfekt att gro just där. I vissa fall växer det upp något man inte alls vill ha i sin trädgård och då gäller den regeln jag tidigare nämnde – passar det inte åker det ut! Men har man tur har man fått en växt man tycker om och då måste den absolut bli kvar. Har man ännu mer tur fröar den av sig vilket innebär att det kan dyka upp fler exemplar någon helt annanstans nästa år eller året därefter.

förgätmigej

En härlig kombination av förgätmigej, akleja och kungsljus som vi är helt oskyldiga till.

smultron

Efterhand byggs det upp en flora som tillsammans med övriga mer medvetet planterade trädgårdsväxter blir helt unik för trädgården. Det är häftigt att se vilken växtkraft som finns hos vissa växtarter som verkar kunna leva på nästan ingenting och mitt givna tips till alla trädgårdsägare lyder: Designa din trädgård hur du vill, men var konsekvent och passa på att låta naturen få vara med och bestämma! /S

 

 

Annonser

12 thoughts on “När naturen får vara med..

 1. Man får ge sig igen. Efter varje inlägg tror man att det inte kan bli bättre och man blir lurad varje gång. Många bugningar Sten

  Skickat från min iPad

 2. Sådant här gillar jag! Det är kul att se hur växterna tar sin plats där man inte riktigt har tänkt sig och liksom ropar ”häär är jag”!
  Vi har en trädgårdskompost som är ihopspikad av brädor med lite mellanrum emellan. Där, mellan brädorna på sidorna, växer det ut en massa aklejaplantor. Någon har visst slängt dit utblommade delar…

  Eller stjärnflockan som växer nedanför rabatten, helt omgiven av stenplattor.

  underbart!

 3. Underbart, det är precis som det ska vara. Tänk så bra plantan måste trivas när den själv fått välja plats, så tänker jag och njuter. Jag har många lavendel som gjort just såoch ”me like”

  Kram Anna

 4. Jag bara älskar hur ni med kärlek talar om er och andras trädgårdar.
  Ser fram emot varenda inlägg ni gör.
  TACK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s