Trädpionen blommar!

pionopergola

Förra året fick vi tag i en osannolikt stor trädpion, Paeonia ‘Rockii’  – en riktig klassiker i pionsammanhang. Det tar sin tid innan det blir något av en sådan pion, så vi blev verkligt glada över att ha hittat ett så stort och fint exemplar (läs mer om detta i inlägget ‘Vilken skatt!’ ). Sedan tidigare hade vi ett par frösådda exemplar av just ‘Rockii’ och förra året fick vi uppleva den första blomningen hos en av plantorna. Efter ungefär sju år som fjuttig planta, bara lite lite större för varje år, dök det upp en stor knopp som sedan vecklade ut sig till en jättestor vit blomma med fantastisk doft. (se inlägget ‘Ett historiskt ögonblick’) Rejäla portioner tålamod krävs för dessa dyrgripar alltså… Men det är det värt…

knoppoblåregn

Pionknopp och blåregn…

Vår nya stora trädpion satsade förra året all sin kraft på att etablera sig, så de blomknoppar som fanns vid planteringen slog aldrig ut. Läget är tydligen annorlunda i år. Massor av doftande blommor över hela busken! Och vårt frösådda exemplar har ökat sin blomning från en stor knopp förra året till fem som nu är på väg att slå ut. Häng med på en liten bildkavalkad:

pion3

pion2

pion4

Blomma på gång på vår sju år gamla fröplanta.

pion6

frukost

Förmiddagsfika mitt i grönskan.

Härliga blomstrande tider i trädgården, och vi bara njuter!!! /S

6 tankar på “Trädpionen blommar!

    • Ja, visst är det härligt! Dock är det inte särskilt tyst såhär års när alla fåglar sjunger som mest. Ibland är det ett öronbedövande ljud så att vi knappt hör vad vi själva tänker. Ett rofyllt oväsen kanske vi kan kalla det?..
      /Staffan

  1. Det är vackert att titta på helheten. Men att titta noga på varje blomma ger en tusenfaldig glädje. Jag håller på att ”bygga upp” min trädgård och det blir ett litet nytt projekt varje år. Inte så fint som hos er, men en källa till glädje. Och mellan varven kikar jag in hos er för att få lite inspiration. Tack för att ni delar med er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s