Mångfald i rabatterna!

alliumvyTack ännu en gång för alla fina kommentarer om vårt växthusbygge! Det är verkligen inspirerande att läsa!

kvittenväxthus

Vårt Äkta Kvittenträd, Cydonia oblonga, blommar för fullt medan rosorna på Kryddterrassen förbereder sig för sin blomning!

Vilken ljuvlig maj vi har! Vi njuter i fulla drag av soliga dagar och ljumma kvällar och trädgården är fylld till bristningsgränsen av grönska och blommor!

rostervyalliumDen ena högtiden avlöser den andra och jag kan inte låta bli att återigen sjunga mångfaldens lov! Så mycket rikare ens trädgårdsliv blir om man inte bara hängt upp sig på en typ av växt eller släkte utan istället satsat på många olika. Trädgården förändras hela tiden, precis som vi och naturen runt omkring, vissa år blommar körsbären så intensivt att dalen blir vit av alla blommor, andra år får de knappt en enda knopp. Ett annat år är det kanske magnoliornas tur, eller kanske kirgislökens?

kökstdrab

Ett virrvarr av perenner och alliumlökar! Jättedaggkåpa, stjärnflocka och silverax gör sig redo att ta vid när kirgislöken och aklejorna gjort sitt!

Poängen är att genom att odla många olika typer av växter finns det alltid någonting av intresse i dina rabatter. Dessutom hjälper mångfalden till att skydda mot skadedjur och sjukdomar. I en rabatt med bara rosor är det ett paradis för löss och larver, bara att tugga på, men om rabatten istället blandas upp av annat växtsällskap blir det genast lite krångligare att ödelägga!

vallmovyJag har nog aldrig sett så många vallmoknoppar i Körbärsträdgården som i år!

iris

I vår trädgård finns det nästan alltid någonting att fira. Trots att blommorna på persikoträdet frös bort eller att syrenerna verkar ovanligt skruttiga och blom-ovilliga. Istället kan jag glatt konstatera att vi aldrig haft så många vackra blå irisar förut och blomsterkornellen verkar vara fullproppad av blivande blommor!

ägget

Äppelblomblad strösslar gräsmattan nedanför Äppelträdgården, men blomningen här var verkligen inte på topp i år…

Åren i trädgården kommer och går och de är sig aldrig riktigt lika. Det enda man faktiskt kan vara säker på är förändringen!

bänkistrutb

Efter en fantastisk snöklocksblomning tidigare i vår tar nu skira, gröna strutbräken vid i Äppelträdgården.

Visst kan man hjälpa till att påverka genom att ge sina växter precis vad de vill ha, men ibland undrar jag om det inte bara vore bättre att ge dem sällskap! Låta dem ingå i en helhet där de vissa år får spela huvudrollen och andra år bara får ingå bland statisterna! Då blir din årliga trädgårdsshow alltid en succé!

aquilegiaalliumovyJust nu drunknar vi nästan i ett hav av bolliga allium och det är svårt att inte bli stående hela dagen med att vända på olika aklejor och fascineras av deras oerhörda form- och färgrikedom! Löjtnantshjärtanen hade en tuff vår på Buxbomsterrassen och är inte alls lika fina som förra våren, men vad gör det? Trädgården skyndar vidare mot nya höjdpunkter../R

Annonser

5 thoughts on “Mångfald i rabatterna!

  1. Jättefint!!! Alltihopa. Mångfald och föränderlighet är också mitt motto. Privat har jag dock inte så stora ytor som ni har, men det går att leva efter ändå. Rutigt golv för trädgårdens rum lyfter verkligen där det passar in och i ert växthus passar det perfekt.
    / luna

  2. Vilken underbar trädgård ni har! Skulle vilja få in den här mångfalden i min trädgård också, men är rädd att det blir rörigt och vet inte riktigt var jag ska börja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s