En annan värld på Rosenterrassen

näraÄven på Rosenterrassen håller scenen på att förändras, trots att de gammaldags rosorna hållit ut ovanligt länge i år. Nu kommer phloxen i blått, skärt och vitt, bolltistlar, skyar av rosa älggräs, höstanemoner, den lilla indiska fingerörten `Miss Willmott´ och de ljuvliga franska kungsljusen ståtar med sina vita spiror!

vyVåra enorma jättekungsljus strålar i full prakt (det är bara ett evigt bestyr att hålla dem upprätta i de senaste dagarnas oväder…) och alla dessa märkliga, upprätta, färgglada former ger en känsla av korallrev, som om man befann sig på havets botten!

verbobadKorallrevet vajar sakta i den varma brisen och det ser verkligen ut som om de sträcker ut sina tentakler för att locka till sig revets invånare… Istället trängs humlor, bin, fjärilar och flugor kring nektar- och pollenfyllda blommor.

dronavdanmolav

Nu har de blommande lammöronen gjort sitt och skall klippas ner. Gör man det nu när de börjar se lite skräpiga och hängiga ut kommer de snart igen med nya, silverlena blad!

Men här finns arbete att göra! Nedklippning! Vi får ofta frågan om vi inte dukar under av all ogräsrensning och när jag ärligt svarar att vi tack vare vårt ordentliga anläggningsarbete inte har så mycket rensning att tala om så känns det inte alltid som att man blir trodd. Men så är det faktiskt. Vad vi däremot gör ganska mycket så här års är nedklippning. De perenner och annat som blommat över måste lämna plats åt nya för att hålla rabatterna pigga och fina!

sokompostkvSedan vi i julklapp fick denna fantastiska kompostkvarn har detta arbete underlättats avsevärt.

klippResultatet! Guld för två kompostnördar och godis för pigga nedbrytare! Det skall bli intressant att se hur lång tid det tar för denna kompost att bli ”färdig”!

vyåtnorrNedklippningen får ta tid, lite i taget och det är viktigt att se till att spara på eventuella frökapslar från digitalis, vallmo, aklejor och trädgårdsnattviol så att man kan så ut dessa i rabatterna när de mognat. När dagen går mot sitt slut blir känslan av att befinna sig i en annan värld ännu tydligare och jag hade inte blivit helt förvånad om en liten fisk simmat förbi, på väg in i kungsljusens skyddande armar… /R

Annonser

2 thoughts on “En annan värld på Rosenterrassen

  1. Helt enkelt underbart! Gillar alla vajande spiror som verkligen påminner om ett korallrev. Jo, jag har snorklar runt i en hel del så jag vet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s