Tid för fjärilar!

solhatt

De senaste veckornas soliga värme har fått trädgårdens insektsbestånd att fullkomligt explodera! Små moln av allehanda flygfän fladdrar runt omkring en överallt när man går längs trädgårdsgångarna. Allra mest finns det förstås av blomflugor och humlor och de alstrar också det där behagliga surret som gör att trädgården känns så varm och levande. Om humlorna och blomflugorna står för den bakomliggande ljudmattan så har fjärilarna fått den lite mer framträdande rollen som trädgårdens flygande färgklickar. Tyst och fjäderlätt flyger de runt och är dekorativa var de än slår sig ner. Hög- och sensommartiden är alltså en högst välkommen tid för en fjärilsfantast… Följ med på en liten bildkavalkad från den ”flygande trädgårdsvärlden”:

pärlemor1

Anisisopens blommor är riktade neråt vilket gör att alla fjärilar på ett lustigt sätt hamnar uppochner när de är på nektarjakt. Här är det en silverstreckad pärlemorfjäril som sörplar lite nektar från en av blommorna.

pärlemor2Det är de ljusa strecken på bakvingarnas undersida som gett den silverstreckade pärlemorfjärilen dess namn. Det går förstås att artbestämma den genom att titta på den lite mer färgglada ovansidan, men många pärlemorfjärilar är så lika varandra att man kan behöva se undersidan också för att vara säker på vilken fjäril man tittar på.

nässel

En ”helt vanlig”, men ack så vacker nässelfjäril besöker också anisisopen. Uppochner förstås…

kartfjäril2Olika allium-arter är också populära bland fjärilarna. Här är det blomman hos en kantlök som fått besök av en kartfjäril.

Kartfjäril1

Kartfjärilen har inte funnits i Sverige mer än några årtionden och innan vi flyttade hit hade jag aldrig lyckats se något exemplar annat än på bild. Den verkar sprida sig stadigt över södra Sverige och har här blivit riktigt vanlig. Vi ser den flyga i trädgården varje sommar från början av juli och framåt.

påfågel2Buddlejan lockar alltid till sig fjärilar och det förstår man när man känner den honungstunga doften från blommorna. Många fjärilar verkar ibland bli så upptagna av att dricka denna exceptionella nektar att de ofta glömmer eller struntar i att fälla ut vingarna ordentligt. Då ser man hur väl kamouflerade de kan vara om de vill. Det är svårt att förstå att fjärilen på bilden är av samma art som den på nästa bild..

påfågel Det finns liksom inget mellanting, hos Påfågelögat är det allt eller inget!

gräsfjärilDen röda solhatten är ytterligare en av alla fjärilsmagneter en trädgård kan erbjuda. En Svingelgräsfjäril låter sig väl smaka!

citronohumlaAtt försöka skapa en trädgård där både växter och djur trivs är för oss en självklarhet och  under vissa tider visar det sig extra tydligt om man har lyckats eller ej. Har man gjort rätt får man garanterat sin belöning. För tillfället är det en flygande belöning som gäller hos oss! /S

4 tankar på “Tid för fjärilar!

  1. Tack för denna inblick i fjärilarnas värld. Till en asfaltsgård i storstan hittar inte så många fjärilar men humlor och andra flygfän trivs ganska bra bland balkongblommorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s