Trädgårdens utsikter!

kökstdväxthus

Från Utsiktsterrassen har man en härlig vy över Köksträdgården, växthuset och världen utanför…

Denna sommar har vi fått uppleva otroligt många ljumma kvällar då vi suttit ute njutit av vår trädgård. När man får möjlighet att bara sitta avslappnat tillbakalutad på det sättet behöver blicken något att fästa sig vid. Det är då utsikten verkligen ger sig tillkänna.

växthus

När växthusfönstren är vidöppna ser man rätt igenom bort till andra sidan dalen. I och med växthuset skapades en helt ny utsikt längst ut vid tomtgränsen.

Man ser helt olika vyer beroende på var man befinner sig i trädgården. Ett träd eller en buske som kanske känns lite i vägen från ett håll skapar från en annan vinkel en vacker inramning. Det hela handlar om att medvetet leda blicken åt ett specifikt håll, att liksom dra trädgårdsbesökarens ögon till ett visst ställe.

motverandan

Utsikt kan man även ha inåt trädgården. 

Till att börja med måste man förstås hitta något som är värt att titta på. Har man sin trädgård t ex vid havet eller på någon annan plats med vidsträckt utsikt har man förstås ett givet motiv att utgå från. Bor man i ett mer tätbebyggt område med mindre avstånd får man skapa andra mer närliggande vyer att fästa blicken på. Det kan vara lite mer fasta punkter som urnor, möbler eller fontäner såväl som vackra träd- busk- eller perennexemplar.

rosenterrass

Tillbaka på Utsiktsterrassen igen med vy österut. Byggnaden längst till vänster är ett gammalt svinhus och vår tomt sträcker sig precis förbi det.

frånsvinhuset

Här är utsikten från svinhuset. I mitten på bilden syns växthusets tak, annars syns nästan ingenting av våra olika terrasser.

Kanske ligger det en större utmaning i dessa kortare avstånd, men själva grundidén är ändå densamma – att skapa en djupverkan genom att placera blickfång och inramningar på olika avstånd från betraktarens blick. Låt ögonen ”gymnastisera” och byta fokus hela tiden.

kalvhagen

En rönnsumak, ett bigarråträd och ett hav av Clematis ”Summer Snow” skapar en härlig inramning till vyn över kalvhagen.

Vyerna kan upplevas olika genom årstiderna eller skifta under olika timmar av dygnet. Varje vy har sin högtid och det är en spännande utmaning att leta fram de där guldkornen som utan tvivel kan skapas i varje trädgård. Så ut i trädgården och spana, även din trädgård har sina utsikter! /S

rödstjärt

Det är svårt att låta bli att ta med en fågelbild såhär års… Tydligen är det inte bara vi som gillar trädgårdens utsikt, en rödstjärt tar en liten paus från den ständiga jakten efter småkryp.

 

Annonser

4 thoughts on “Trädgårdens utsikter!

  1. Har en affär, och bakom den ligger min trädgård, som alla mina kunder beundrar väldeliga. Nu ägnar jag mycket tid till att klippa bort ”alla” överblommade rosor, vilket är ett hiskeligt projekt (Har 35 buskar i olika storlek). Då kommer jag att tänka på er. Hur gör ni?

    • Hej Anna! Vi har mest gammaldags rosor som bara blommar en gång och låter man dessa vara så får många av dem tjusiga nypon till hösten. I vår nya Snittblomsträdgård (som är under uppbyggnad) kommer vi att ha remonterande rosor men där är ju hela grejen att vi skördar blommorna hela tiden till buketter och arrangemang…
      /Rebecca

  2. Det är fantastisk förändring som skett på er tomt. Man tror knappt att det möjligt att skapa något som ni har gjort. Grymt impad. Sten

    Skickat från min iPad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s