Trädgårdshöst med kontraster!

ägget

Det är september. Trädgårdens blommor och bladverk börjar sakteliga tappa sugen. Vissa blir bruna eller allmänt dassiga, andra blir mer intensiva i färgen som om de försökte sig på en sista slutspurt innan sommaren helt tagit slut. Något som verkligen inte är på tillbakagång vid den här tiden på året är trädgårdens gräsmattor. Höstregn och fuktiga nätter gör att gräset blir grönt och frodigt och det växer verkligen så det knakar. En tydlig kontrast alltså, jämfört med trädgårdens övriga ”hängighet”. Här har man världens chans att utnyttja denna skillnad genom att bli extra flitig med gräsklippare och kantskärare.

bärföre2Se på Bärterrassens typiska höstgräsmatta. Tjockt grönt gräs blandat med vissna blad. Det ser tråkigt ut och det är lätt att man tappar sugen, rycker på axlarna och känner sig besegrad av hösten.

bärefter2Titta på samma gräsmatta en stund senare! En gräsklippare, en kantsax och en räfsa var det som behövdes, nu känns ytan mycket mer intressant och behaglig.

bärföreSamma gräsmatta från en annan vinkel innan ”höst-make-over”.

bärefterMycket bättre! Nu känns det kul att vara på Bärterrassen igen!

utsiktföreUppe på Utsiktsterrassen har vi två gräsytor som också de behöver ett litet ansiktslyft. 

utsiktefterEfter samma gräsbehandling som på Bärterrassen blev både Utsiktsterrassen och de yviga perennerna på Rosenterrassen (i bakgrunden) mycket mer intressanta.

Tanken är inte att man ska behöva vara nitisk och storstäda hela trädgården, men gör man några pricksäkra punktinsatser som skapar tydliga kontraster kan man hålla intresset för trädgården uppe ett bra tag till. Det är som att man gör en snygg ram till hela hösten – en ram som håller sig intakt runt en tavla vars motiv ändrar sig hela tiden…/ S

Annonser

One thought on “Trädgårdshöst med kontraster!

  1. Efter att ha besökt er i somras, är det väldigt roligt att följa årets olika nyanser hos er. Tack!
    Håller med om gräsmattornas före- och efter skönhet. Min trädgård, som alltså befinner sig mitt i Småland, lyser fortfarande som en tecknad Disnyfilm med alla ringblommor och tagetes. Färgsprak! Och det lustiga i kråksången är, att dessa satte jag bara som lite utfyllnad i de nyanlagda, lite taniga perennrabatterna. Vis av denna sommar / höst, kommer det bli sådana blommor även nästa sommar =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s