Great Dixter

formklipptaEfter nästan två veckors datorkrångel är vi så äntligen tillbaka på nätet igen! Vi är också tillbaka från en kort inspirationsresa till England! Vårt mål var framförallt trädgårdarna Sissinghurst och Great Dixter men också att få insupa det fantasiska landskapet där dessa båda trädgårdar ligger. Ingen av oss var särskilt pigg på att köra bil på fel sida av vägen så vi bestämde oss för att ta oss fram via buss och till fots.

spåvägStaffan på den lilla vägen upp mot Great Dixter. Här bodde den kände trädgårdsskribenten Christopher Lloyd som gick bort 2006.

Vår bas blev i den otroligt mysiga lilla staden Cranbrook (staden ligger nästan mitt mellan Sissinghurst och Great Dixter i Kent) och härifrån startade vårt lilla äventyr till Great Dixter. Givetvis fanns det inga synliga busshållplatser då hela huvudgatan höll på att byggas om, men som tidigare resor lärt oss kan man alltid hålla utkik efter en äldre dam vid en väg med en kasse i handen. En bit uppåt gatan stod inte mindre än tre damer med lätt blåtonat hår och med ett stadigt grep om varsin dramat. Mycket riktigt sladdar det snart in en liten gul lokalbuss framför damerna. Det är verkligen otroligt hur fort man kan köra på så smala vägar! Lätt sönderskakade ramlade vi av i ännu en pittoresk liten by som heter Northiam och härifrån är det bara en liten promenad uppför en kulle med fantastiska utsikter innan man skymtar Dixters skorstenar över grönskan.

huset

Nej, det är inte fotot som är snett det är faktiskt huset. Det lutar åt alla möjliga håll samtidigt vilket kanske inte är så konstigt eftersom de äldsta delarna byggdes någon gång under 1450-talet…

Vilken märklig trädgårdsupplevelse! När jag vandrar gången fram mot detta knasiga hus känns det som om jag förvandlats till Alice och detta är ingången till Underlandet! Gången delar sig och försvinner in bakom höga häckar och med viss tvekan vågar jag mig vidare…

roformklipptTrädgårdsrummen är lika sagoaktigt fantastiska som entrén lovade. Märkliga, formklippta buskfigurer blandas med överdådiga, yviga planteringar.

smalgångSå mycket plantor! Planteringarna är fullkomligt packade av växter! I vissa rum får jag nästan klaustrofobi för här finns nästan ingenting annat än ett hav av växter och en liten, smal gång som försvinner in bakom en mörk idegranshäck…

ingångI andra rum balanseras de vilda planteringarna upp av minutiöst klippta idegranar och gångarna tillåts att svälla ut något. Kontrasterna mellan yvigt och tuktat är fantastisk.

rorabOch överallt i trädgården skymtar detta sagohus och aldrig tidigare har jag väl förstått hur väl ett hus och en trädgård kan samspela med varandra. Men det är ju inte heller varje dag man ser ett hus från 1400-talet med en tillbyggnad av den kände arkitekten Edwin Lutyens (tillbyggnaden stod färdig 1912) som i många år samarbetade med trädgårdsgurun Gertrud Jekyll. Himlen är klarblå och höstrabatten som är fylld av prydnadsgräs och mustiga färger lyser i den gyllene oktobersolen, vi är nästan själva i trädgården…

svilarSå mycket vackra bladformer! Staffan pustar ut på en av de alldeles för få bänkarna. Man kan inte låta bli att undra om trädgården bara är gjord för att gå runt i och tittas på och arbetas i, för sittplatser är det verkligen ont om!

bananerTrädgården är full av överraskningar! Här hamnade vi plötsligt i ett djungelrum, även detta fullproppat med växter, alla med en exotisk anknytning. Här ses bland annat en jättelik bananplanta med huset i bakgrunden! Lite annat klimat har de allt här i England…

pampasgräs

Man brukar ju säga att en trädgård inte överlever sin skapare, men mer personligt än så här kan det knappast bli, trots att trädgårdens skapare Christopher Lloyd inte längre lever. Denna trädgård följer inga regler eller stilideal, den är en produkt av en fantasifull persons föreställning av paradiset. Här finns faktiskt inga gränser, trädgården är knasigt överdådig, överraskande, rolig, fullständigt opraktisk och alldeles, alldeles underbar! /R

 

Annonser

5 thoughts on “Great Dixter

 1. Tack för mycket inspirerande inlägg och bra bilder! Själv har jag läst om denna Arts and Crafts Garden och det speciella huset i Tudorstil, men aldrig varit där själv. Nu blir jag fruktansvärt sugen på att åka till England.

  Kram
  Luna

 2. Oao…är det enda jag kommer på att säga! Jag vill också ha en trädgård med sådan växtkraft. Men som sagt. Vi bor i Sverige och får rätta oss efter vårt klimat. Tack för att ni delade med er =)

 3. Helt fantastiskt! Jag läste hans bok för många år sedan och blev helt fascinerat, och nu har ni varit där, vilken upplevelse. Väldigt roligt att se alla bilder som ni har fotat. Fick man gå in i huset? Jätteroligt, tack skal ni ha och må så gott.
  Gitte

  • Visst fick man gå in i huset, men det var inte så spännande som exteriören utlovar. Gigantisk medeltida hall med gigantisk öppen spis, men kalt och lite tomt och inte särskilt mysigt… Otroligt att tänka sig att någon faktiskt bott här för inte så länge sedan, men smaken är som baken!
   /Rebecca

 4. Vilken trädgårdsupplevelse även för oss som inte var där! Tack för fina bilder och berättelse!
  Dit vill jag åka snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s