Trädgården på Sissinghurst!

tornetSkulle bara vilja börja detta inlägg med att tacka er trevliga och glada kursdeltagare för en fantastiskt trevlig kursdag i lördags! Hoppas ni kom hem med massor av trädgårdsinspiration!

Nu tillbaks till Sissinghurst! Det finns så oändligt många fördelar med att besöka ett känt turistmål lite utanför säsong. Framför allt så är det så mycket lugnare! Vi är nästan först in genom de gamla portarna och i övrigt är det bara en handfull andra trädgårdsturister på plats, vi är alltså näst intill själva i de olika trädgårdsrummen! Men det är också otroligt spännande att få se trädgårdens underliggande struktur, dess ryggrad, vad det är som gör att den blir så mycket mer än bara en samling växter. Vem som helst kan få en trädgård att se fin ut i juni, men nu i oktober kommer den verkliga storheten fram!

entreninneEtt lugn vilar över trädgården när vi kliver in genom porten och överallt gör sig hösten påmind, i de citrongula och varmt vinröda tonerna på buskar och träd och i den matta grönskan och blomningen. När trädgårdens skapare Vita  Sackville-West och Harold Nicolson köpte Sissinghurst var det rätt och slätt en ruin. Det som återstod av det gamla jaktpalatset från 1500-talet var bara spridda byggnader i bedrövligt skick och en del av en gammal murvägg. Efter köpet restaurerades de byggnader som fanns kvar och mellan dem anlades trädgården för att liksom binda ihop de spridda delarna av huset. Kök och matsal fanns i en av byggnaderna, deras sovrum i ett annat, Vita hade sitt arbetsrum i det gamla tornet, Harold hade sitt i det lilla huset vid Cottageträdgården osv. För att ta sig mellan de olika rummen fick de helt enkelt gå genom trädgården! Kan hus och trädgård vara mer intimt förbundna!

bänkVita har alltid beskrivit Sissinghurst som en törnrosaträdgård, vild och vansinnigt romantisk! Hennes planteringar är alltid överdådiga och buskar och träd skall helst få häva sig över varandra som de vill medan marken under dem är packad av perenner och ett- och tvååriga växter. Och som ni ser på bilden, murar är till för att kläs in med klätterväxter! Hon älskade det extravaganta, exotiska och lyxiga, men tyckte lika mycket om det enkla och robusta. I rabatterna trängs allt från exotiska granatäppelträd och magnolior till vanlig trädgårdsnattviol och hassel.

höstfägotornetHär är verkligen proppfullt med växter och förmodligen hade både torn och trädgård försvunnit i ett hav av vildvuxen grönska om inte Harold styrt upp det hela något. Harold, som var lika trädgårdsfanatisk som Vita, ritade och planlade hela trädgården nästan direkt efter att de flyttat in. Han skapade ett sinnrikt system av långa, höga idegranskorridorer med öppningar in till olika trädgårdsrum. Planritningen är strikt arkitektonisk och vart man än vänder sig finns en spännande siktlinje inlagd, en valvöppning i en mur leder blicken till en antik urna, mellan två idegranar skymtar en bänk längre bort i trädgården, osv.

vitatdFör det är just detta, den fina kombinationen av otroligt formstarka rum och vilda, romantiska planteringar som gör trädgården så magisk. Den är verkligen ett mästerverk!

dahliorCottageträdgården med sina solnedgångstoner i rött och guld stramas upp av mörka idegransformer och välklippta häckar. Över häcken skymtar lindalléns vältrimmade kronor.

taxusodahliorEn vacker bishop-dahlia vars mörka bladverk anknyter till idegranen bakom.

thenutteryMitt bland alla de tjusiga rummen med buxbomsomgärdade planteringar finns också några rum med ett helt annat uttryck. Som till exempel detta lilla ”Nuttery” där gamla hasselbuskar bildar en allé runt en antik skulptur. På våren är marken fylld av lökväxter och nu bildar bla. ormbunkar och sockblommor en mjuk grön matta under de hårt beskurna hasselbuskarna. Ljuvligt romantiskt!

kryddtdLängst bort i trädgården ligger den lilla medelhavslika kryddträdgården. För oss känns det lite märkligt att den ligger så långt från köksregionerna, men när man begrundar avsaknaden av kryddor i vad vi hittills fått äta under vår Englandsvistelse kanske det inte är så konstigt… Vacker är den i alla fall med allt sitt silver och sin varma stenläggning!

tornetnerifrånOch som trädgårdens självklara centrum ståtar det gamla tornet, en märklig rest av vad som en gång varit. Det finns så mycket att säga om denna trädgård och dess skapare och så många fler bilder att visa, så jag tror att det faktiskt får bli ett inlägg till. Då skall ni få se hur trädgården ser ut uppifrån tornet! /R

 

Annonser

One thought on “Trädgården på Sissinghurst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s