Efterord till Sissinghurst!

vycirkelnUtsikten uppifrån Vitas torn är verkligen otrolig. Denna klara höstdag ser man inte bara ut över den fantastiska trädgården utan även långt bort över de mjuka, böljande landskapet kring Sissinghurst. Åt söder ser vi resterna av den gamla palatsväggen och bakom den ligger rosengården med den perfekt klippta idegransrundeln i mitten.

vycottageOm jag vänder blicken mer åt väster ser jag ”The south Cottage” med Cottage-trädgården åt ena hållet och den öppna, luftiga fruktträdgården åt det andra.

vyängenÅt nordväst ser jag mer av fruktträdgården och oändligt med sköna skogar och åkrar i det Kentiska landskapet!

vyentrenMer åt nordost ligger de så typiska ”Oast houses”, ”Humlehusen” i en slarvig direktöversättning. De är till för torkning av humle och är en vanlig syn här i Kent.

vypowyswMot sydost ser jag rosengården igen, samt lite av den övre gården. Vi blir kvar länge här uppe, det är svårt att slita sig från utsikten och det bestående minnet blir denna höga, klara höstluft med den overkligt vackra sagovärlden nedanför. Harold och Vita var otroligt priviligerade, inte många av oss skulle ha råd att införskaffa denna ruin och rusta upp den, men även om vi kunnat, hade vi vågat? För att få lite perspektiv på denna fråga gör vi ännu en utflykt…

bodiamhelaEn helt annan typ av höstdag! Himlen är tung och grå och i det täta duggregnet närmar vi oss vårt mål: Bodiam Castle! Det verkar nästan som om vädret satt sig i sinnet att ge extra dramatik åt scenen, den grå slottsruinen mot den mörka himlen, regnets plaskande i den gyttjiga vallgraven. Det är mäktigt att se, en tvättäkta borg från 1300-talet, med torn, vallgrav och allt! Nu undrar ni vad detta har med Sissinghurst att göra? Jo, denna medeltida ruin var ute till salu ungefär samtidigt som Sissinghurst Castle och Vita och Harold var här på visning!

bodiamentreJag funderar på hur mäklarannonsen kunde sett ut: Stor ruin till salu, ett livsprojekt för den mer än händige, några väggar finnes, utsikt. Men jodå, Vita tyckte definitivt att det såg lovande ut, hon tänkte sig att de fyra medlemmarna i familjen kunde få var sitt torn och när de ville umgås med varandra kunde de ses på borggården! Medan vi går över bron som leder fram till borgen kan jag inte låta bli att tänka mig en mörk novemberkväll och hur den fuktiga kylan stiger upp ur vallgravens sumpiga vatten…

bodiamborggKomfort kan inte ha stått särskilt högt upp på Vitas lista när hon ”husletade” utan det viktigaste verkar ha varit en autentisk länk bakåt i tiden. Visst var Sissinghurst i något bättre skick än ruinen vi har framför oss nu, men det var aldrig det viktiga. Huvudsaken var att där fanns rätt miljö, ett vackert förfall, som kunde ge en drömsk bakgrund till deras hem! När vi kliver in på borggården har regnet övergått till en fin dimma av fukt och jag kan inte annat en hålla med Staffan när han utbrister: ”Vilken trädgård man skulle kunna göra här inne!”

castelinnEfter att omsorgsfullt gått igenom ruinens alla vinklar och vrår (och inte minst trappor!) tilltar regnet igen och blöta och frusna traskar vi ut ur den något dystra gamla borgen. Vad gör vi nu fram tills bussen kommer om någon timme? Vi behöver inte oroa oss, naturligtvis finns det ett ”Castle inn” alldeles bredvid busshållplatsen!

rpåpubI pubens varma stökighet fortsätter vi att fundera över vad som kunde blivit och vad som faktiskt blev! Bodiam kan kanske ses som en parallell till Sissinghurst, ett exempel på vad som är möjligt att åstadkomma. Vi har ingen ruin från medeltiden att bygga vår trädgård runt, men jag tror att vi båda kommer hem med en helt annan tillit till våra drömmar. Att våga förverkliga sina visioner, att göra det fullt ut, det är verkligen något att inspireras av!  Vårt lilla Englandsäventyr lämnar vi nu för denna gång men vi får säkert anledning att komma tillbaka till det i något inlägg framöver! Hoppas ni också blivit inspirerade! /R

Annonser

4 thoughts on “Efterord till Sissinghurst!

  1. Oh ja! I huvudet pågår full plantering och anläggning av min trädgård. Vad som sedan blir verklighet är inte en dagsfråga =). Jag ska leva i drömmen fram till i vår, så får vi se vad som kan göras. Tack så väldigt mycket för att ni delar med er av det underbara.

  2. Tack för att ni delar med er. Så roligt att i lugn o ro få uppleva den brittiska atmosfären. Har länge haft en trädgårdsdröm om en ruin men lite svårt när trädgården är knappa 1000 kvm.
    Ingrid

  3. Så kul att få följa med på er resa till England! Tack för att ni delar med er så frikostigt av både bilder och intryck. Kan bara hålla med om att det är bra att resa på eftersäsongen om man har möjlighet till det, så mycket lugnare. Hoppas i framtiden kunna besöka lite fler vackra engelska trädgårdar.
    Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s