Äppelträdgården får skarpare konturer

näraormbunkeEfter flera års stretande har vi nu äntligen lyckats få upp staketet med armeringsmatta runt hela den ”gröna” delen av vår trädgård. Staketet är över två meter högt och borde stoppa de flesta ovälkomna djurbesöken i trädgården. Nu kan vi på allvar börja röja upp och anlägga allt som vi under flera års tid planerat. Tänk att slippa oroa sig för om de nyplanterade växterna är uppätna eller nedtrampade morgonen efter!

innan

I öppningen i staketet skall det bli en grind, men nu är hålet täckt med ett två meter högt hönsnät (svårt att se detta på bilden…).

Och röja upp behövs verkligen! Vildhallon, sylvassa björnbär, tofsigt gräs och asksly har nästan helt dolt den gamla stengärdesgården som avslutar Äppelträdgården åt öster.

innan2Men det är här vi skall börja, med att försöka återställa den gamla gärdesgården någorlunda.

frilagtEfter att vi gått löst med grensax och trimmer börjar de gamla stenbumlingarna framträda och när vi krafsar lite i jorden runt omkring hittar vi mer sten. Fram med spett och spade och snart har vi nog med material till att försöka återskapa gärdesgården.

taxusikärraVår rea-shopping har försett oss med växter även till Äppelträdgården. För att klä in staketet planterades storbladig murgröna och en klätterros, Paul´s Himalayan Musk, och för att markera ingången genom gärdesgården tänkte vi sätta två pelaridegranar.

planteratEn på var sida naturligtvis och mellan dem en liten stengång som leder ut till vildheten bakom muren. Tanken är fortfarande att det inte skall vara några regelrätta rabatter i Äppelträdgården utan det som planteras här måste kunna klara konkurrensen från ”ängen” under äppelträden.

färdigtÄntligen! Ingen perfekt liten stenkatalogsmur här inte, utan precis så slarvigt romantisk som jag hade tänkt mig! Idegranarna ser lite ynkliga ut, men i mina tankar har de redan vuxit på sig…

frånäggetNu är Äppelträdgårdens ramar äntligen gjorda och nu kan vi börja tänka på innehållet! Jag föreställer mig mer nyponrosor, äppelträd och murgröna och definitivt någon mer plats att sitta på. Givetvis är de gamla äppelträden och snöklockorna fortfarande det viktigaste i detta rum, men jag tror att dessa skulle kunna framhävas ytterligare av ännu lite mer klosterromantik! Som ni kanske förstår blir jag nu ofta ståendes precis här under mina trädgårdspromenader med glasartad blick…. /R

 

Annonser

One thought on “Äppelträdgården får skarpare konturer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s