Apriltankar

taxusterFörkylningen håller i sig och då jag inte kan komma ut i trädgården, drömmer jag om den istället. Det finns så mycket att planera inför nästa år och mina tankar uppehåller sig kanske mest vid Körsbärsträdgården nu. Det är nämligen dags att ta bort lite mer markduk och plantera upp nya områden med lökar och perenner under nästa år. Körsbärsträdgården är ljuvlig April för mig och jag tänkte skriva lite om hur vår aprildesign ser ut!

trappanDen tidiga vårträdgården består nästan bara av primadonnor. Julrosor, snöklockor, snödroppar, narcisser, primulor och annat är vad man i floristvärlden skulle kalla ”blickfång”, dvs de drar alla uppmärksamheten till sig. I de flesta fall innebär detta att ett trädgårdsrum eller en bukett skulle uppfattas som rörig, men av olika anledningar blir det inte riktigt så på våren. Först och främst tror jag att det beror på att allt fortfarande är så avlövat och grått, det finns helt enkelt inte mycket som kan tävla om uppmärksamheten.

vidazalea

Men jag tror också att vårlängtan påverkar våra vintertrötta hjärnor. Vi vill ha färg, massor av färg, vi längtar efter otroliga blommor i överflöd! När man tänker efter är det nästan som om vår längtan framkallat dessa blommor, för mer komplicerade i uppbyggnad, form och färg än dessa tidiga vårblommor får man leta efter i fantasin!

trappannära

Vår naturstenstrappa är full av små och stora planteringsfickor.

Så tjusiga blomsterskatter vill man titta ordentligt på! Man måste kunna strosa runt i vår vårträdgård och verkligen kunna njuta av varje blomma, kanske till och med kunna gå nära, dofta på dem och kika in i blommornas vackra inre. För att verkligen framhäva dem har vi därför gjort små upphöjda ”nischer” åt dem där några av dem verkligen kan komma till sin rätt.

muscariI slänten upp mot Idegransterrassen har vi bildat ”utställningsfickor” åt fina vårblommor. Här ståtar pärlhyacinter ihop med kungsängsliljor med stenen som vacker bakgrund.

stenstolMan skall till och med kunna slå sig ner en stund bland primadonnorna på denna lilla stenstol.

ronarcisserDenna sluttande plantering ger fantastiska möjligheter att kika på de vackra blommorna. Här är de planterade i långa sjok med den härligt gräddvita narcissen `Mount Hood´ närmast.

understellataPå de mer plana ytorna försöker jag tänka mer i områden. Här tex ses ett ”område” under den lilla stjärnmagnolian. Den har fått en matta av vitbrokig lungört under sig med narcissen `Thalia´som uppstickare. Jag tycker att de tidiga lökväxterna gör sig bäst om de liksom får upplevas i masseffekt, dvs det är bättre att sätta den alldeles för lilla mängd som man haft råd med ihop i en grupp istället för att sprida ut dem. Ihopträngda upplevs de som fler och ger ett lite maffigare intryck.

stamVi har en liten samling vårblommor i gräset under vårt stora bigarråträd. Glada narcisser friväxande i gräs är verkligen vackert och jag har ofta drömt om att skapa stora vårängar på detta viset. Tyvärr är det ganska svårt att upprätthålla om man inte har riktigt stora gräsytor där de nedvissnande bladen och halvklippt gräs inte irriterar senare under säsongen. Vår gräsklippare kommer inte åt ända in mot trädstammen så här passade det ganska bra med lite vildhet. Dessutom ser det hela ändå väldigt prydligt ut när gräset klipps runt om.

vyvästsläntenDe nya planteringarna som skall göras i vår hamnar inte lika exponerat ut med gången som de nuvarande och det kommer inte bli lika många ”utställningsfickor” för tjusiga lökar eftersom de inte kommer att synas på samma sätt. Här blir det nog snarare ”områden” med tydliga grupper av både perenner och lökväxter. Det är också en otrolig hjälp när en helt tom yta skall erövras. Jag tänker mig områdena som tex ”Katsurahörnet”, ”utmed idegranshäcken”, ”under flädern” osv… På detta vis skapas ett lapptäcke med här och var återkommande lappar som tillsammans bildar en spännande helhet. I alla fall i mina tankar…/R

Annonser

2 thoughts on “Apriltankar

  1. Åååh, det går nästan att känna dofterna genom dina fina bilder!! Gillar verkligen kombinationen av kungsängslilja, pärlhyacint och den mörka julrosen mot de ljusa stenarna. Så vackert!!!
    Ha det gott!
    /Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s