Vintervandringar i trädgården

vyterrasserIngen vidare lust att gå ut i trädgården? Kallt, blött och otillgängligt, ingen möjlighet för spadar att gräva i jorden och lite för kyligt för fingrar att gripa om sekatör och såg. Men det finns faktiskt en sak du kan göra en bister januaridag, ge dig ut i trädgården och vintervandra. Nu har du nämligen möjlighet att se hur väl trädgårdens stomme håller ihop och vad som skulle kunna förbättras i trädgårdsrummens ramverk.

vybuxterGrundstrukturen är viktigare än man kanske tror, inte bara under de mörka vintermånaderna. Även en ljuvlig dag i juni, fylld av blommande överflöd, ger en tydlig grundstruktur det där lilla extra åt planteringen. Den ramar in och framhäver de prunkande rabatterna.

äggetGrundstrukturen i en trädgård skapas av vintergröna eller formstarka växter, krukor, möbler och arkitektur, det är dessa byggstenar som skapar rummens ramar. De ger en känsla av kontinuitet, medan årstider och grönska växlar står de kvar och fortsätter att hävda rummets påtaglighet.

taxusterTrädgårdsrummet är visserligen ett helt annat under säsongen när gröna blad och lysande blommor fyller det, men även nu, mitt i vintern kan man ana vad som komma skall. För rummet finns kvar!

kryddterDet måste inte alltid vara väldigt påtagligt, ibland räcker det med en liten markering, några trappsteg, en låg naturstenskant, några ”torn” för klätterväxter i en perennrabatt.

rosenbänkDet måste inte heller vara tydligt på samma sätt hela året, ibland kanske en ram eller möblering försvinner nästan helt och hållet bakom sommarens grönska för att sedan långsamt träda fram igen under höst och vinter.

utsiktenMen även om mycket av trädgårdsrummens struktur döljs under sommaren är det ändå den som håller trädgården samman. Det är den som gör tomten till en trädgård och inte bara till en samling växter.

bigarråträdetJag tänker mycket på vår trädgårds ryggrad just nu. Var behöver vi mer häckar? Hur skall de vi har klippas? Behövs det mer vintergrönt i den och den rabatten osv… medan jag traskar runt i trädgården och mumlar för mig själv måste jag ibland bara stanna upp och njuta av vad jag ser. Märkligt, jag är verkligen ingen vinterfantast men det finns någonting i trädgårdens nakenhet, i de enkla, kraftiga linjerna som verkligen är mycket vackert. /R

Annonser

6 thoughts on “Vintervandringar i trädgården

 1. Kloka ord och goda råd! Förstår att vi har en bit kvar till att få en ideal struktur här men det hjälper att vi har många mäktiga träd och väldigt fina bergknallar som drar genom tomten som ett gäng jättevalar på vandring!
  Ha det gott!/Laila

 2. Härliga bilder och så vacker struktur och form i trädgården. Mycket inspirerande !
  Jag har missat det där med struktur i min trädgård och började med en läkande perennarabatt för det var det som kändes viktigast då. Så nu känns det lockande att fylla på med struktur till sommaren !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 3. Hej,
  mycket inspirerande! Så pass mycket att jag gick ut i trädgården !! :))

  Vi har under två års tid funderat på att bygga en mur, samma som eran stenmur. Min fråga till er är om intrycket blir rörigt då vi redan på annan plats i trädgården har en keystone mur.

  Tack återigen för en inspirerande blogg!
  Hälsningar
  Helene

  • Hej! Alltid roligt att kunna locka ut någon i trädgården… Det är ju inte lätt ge trädgårdsråd när jag inte sett platsen och det viktigaste är ju vad ni själva tycker, har ni inget problem med att blanda murtyper så är det inget problem. Är ni ändå osäkra kan ni se till att murarna hamnar i olika trädgårdsrum som är tydligt avskilda från varann på ett eller annat sätt.
   Hoppas att detta kan vara en hjälp på vägen!
   /Rebecca

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s