Vår trädgårdsentré

enteuteVår trädgårdsentré var nästan det första som vi tog itu med när vi började anlägga trädgården. Jag har alltid vetat hur den skall se ut; undangömd, övervuxen och själva ingången ganska smal men om man försiktigt kikar in skall man kunna ana fantastiska ting. Entrén ligger på husets nordvända framsida, här är nästan alltid skuggigt och kyligt och ljuset som skymtar genom den övervuxna ingången känns otroligt lockande.

utsikten

entreinneOch naturligtvis, när man sedan kliver in är det som att komma till en annan värld. Ljuset flödar och det lilla, trånga mörka rum man precis har lämnat har bytts ut mot en vidunderlig utsikt över åkrar, ängar och skogsklädda höjder och sänker man blicken är man omgiven av tätt packade rabatter, proppfulla av färg och form. Det är så här man skapar magi, med hjälp av en tydlig kontrast!

febentreSå här års är kanske inte magin lika slående, men den finns ändå där. Hade ingången gjorts mer raffinerad, mer storslagen tror jag att mycket av effekten och överraskningsmomentet hade försvunnit. Genom att skärma av norrsidan ännu mer med ett högt plank blir den ännu mörkare och således blir också kontrasten mot den sydvända trädgården mer slående! Mörker mot ljus, litet mot stort, instängt mot öppet!

wisteriaVårt plank är klätt med ett vitt blåregn som sannerligen växer så det knakar varje säsong men som snålar med sin blomning. För att blomma ordentligt behöver blåregnet bli gammalt och vill man påskynda denna process kan man se till att klippa in blåregnet hårt. Förra året dök det plötsligt upp flera vita blomklasar så nu hoppas vi att den tänker fortsätta blomtrenden i år också…!

rosenFör att göra entrén ännu mer överväxt har vi planterat en klätterros också, `Venusta pendula´. Kanske var det en helt vansinnig idé med tanke på dess växtkraft, men det är något alldeles oemotståndligt med de långa, graciösa lianerna fyllda av lysande vita rosor. Jag får helt enkelt ge mig på den med sekatör och snöre, binda upp den ordentligt och försöka få den att drapera planket och husväggen så tjusigt som möjligt samtidigt som den också måste samsas med blåregnet…

entreinne2Entrén från trädgårdssidan. Många som kommer hit för första gången ser inte vår blommande blomsterkornell förrän de är på väg ut ur trädgården, trots att de stod precis bredvid den då de kom in! Jag tänker mig att det beror på ”överraskningsmomentet” när man kliver in genom entrén, man blir så upptagen av kontrasten att man omöjligt kan se vad som finns närmast omkring en. Genom att planera din trädgård ordentligt kan du nästan styra vad man som trädgårdsbesökare skall se och uppleva när man besöker den! Är inte detta en spännande tanke? /R

Annonser

4 thoughts on “Vår trädgårdsentré

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s