Dahliaplantering

vybäddarMånga skottkärror och två ömmande ryggar senare har vi fått fyllt nästan alla bäddar i Blomstergården och gångarna är täckta av grus med mycket sand i som ger en otrolig värme åt rummet. Vilken härlig plats!

bäddarJorden vi köpt skall vara gödslad med kompost, men jag fyller även på med någon skottkärra hästgödsel för att riktigt skämma bort våra kommande blommor. Vattenkannan? Vi har inte riktigt fått igång vårt utevatten än…

uppackatI den största odlingsbädden skall det i år bli dahlior. Låda efter låda kånkas ut ur mörkret i vår matkällare och när jag öppnar locken är det som att hälsa på gamla bekanta. Varje år är de lite större när jag plockar upp dem ur jorden och varje år blir lådorna i matkällaren allt fler!

raderVad lyxigt med en helt egen bädd åt dahliorna! Jag sätter dem i rader med plankor mellan så att man kan ta ett kliv upp i bädden vid skötsel och skörd.

nedgrävningVilken jord! Absolut värt allt skyfflande!

fiberdukNär alla knölarna är nedgrävda vattnar jag och strör ut lite snigelgift och sedan på med fiberduk. Dagarna är varma här hos oss nu, men nätterna är fortfarande lite frostiga så med fiberdukens hjälp hoppas jag kunna driva på de små skotten lite. Naturligtvis fick inte alla dahlior plats i denna bädden, men de ”överblivna” har jag krukat upp och ställt i Växthuset. När de väl börjat kika upp kanske det är dags att fylla krukor eller något glest ”hål” i någon rabatt. Alltid bra att ha…/R

Annonser

2 thoughts on “Dahliaplantering

  1. Vad gör ni för att ge dahliorna stöd längre fram? Tycker det är lika svårt varje år samt svårt att sticka ner stödpinnar längre fram i sommar när man riskerar köra dem rakt genom knölarna.

    • Våra dahlior har faktiskt aldrig behövt något stöd, de har klarat sig fint på egna, stadiga stjälkar. Men, om vi skulle stötta upp dem hade vi troligen använt oss av de så kallade ”pionstöden” (finns i de flesta trädgårdsbutiker, i metall, två pinnar med en båge mellan…) helt oumbärliga här i vår trädgård, lätta att sätta ner även om plantan är fullvuxen och lätta att plocka bort.
      Lycka till!
      /Rebecca

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s