En medeltida lustgård på Varbergs fästning

porttillhortusen

Trädgård med utsikt har fått ett otroligt spännande trädgårdsuppdrag! Det är så spännande att vi beslöt att blogga om det så att ni kan följa hela processen. Vi skall rita och anlägga en medeltidsinspirerad trädgård på Varbergs fästning åt Hallands kulturhistoriska museum.

portstor

Denna lilla trädgård skall öppnas för allmänheten under medeltidsdagarna på fästningen      4 -5 juli, så vi har alltså mindre än en månad på oss att färdigställa allt!

lågt staket1

Det finns i princip inga trädgårdar från medeltiden som överlevt till våra dagar, men i bildkonsten finns det gott om trädgårdsbilder. Och vilka bilder! De hade passat i vilket livsstils- eller trädgårdsmagasin som helst! Glada människor som kopplar av i gröngräset bland blommor, fruktträd och fontäner, det äts från vackert dukade bord, någon spelar, det diskuteras och kurtiseras. De flesta bilderna är faktiskt inte av nyttokaraktär som man kanske kunde tro, utan trädgårdarna som de visar är oftast rena lustgårdar, endast till för att njuta av. Detta är något att ta fasta på!

medeltidsbild

Det finns några olika element som hela tiden kommer tillbaka i bilderna: ängen/gräsmattan, gräsbänken, spaljén, pergolan, blomsterbädden, muren, fruktträden och fontänen/vattenkällan. Allting är regelbundet och väldigt enkelt ordnat. Jag bestämmer mig för att göra en omgärdad lustgård, en Hortus conclusus, där så många av dessa olika byggstenar som möjligt skall finnas med!

föreHär har vi själva trädgårdsrummet! Det är från början en gammal rastgård för fångarna som var internerade på fästningen och i nuläget finns några kullerstensomgärdade planteringar med en del örter i.

före2Åt öst och syd finns två höga murar och åt norr och väst ligger själva fästningen. Platsen är på ett vis ganska skyddad, men den salta vinden från havet bildar i blåsigt väder virvelvindar som far runt i trädgårdsrummet och de höga murarna kastar kalla, kompakta skuggor. Ett alltför känsligt växtmaterial är alltså inte att tänka på!

utifrånMen muren finns! Ett av de återkommande elementen i de medeltida trädgårdsrummen redan avprickat! Det är egentligen den perfekta platsen för en liten lustgård, undangömd, insynskyddad och omsluten på alla sidor. Spännande, vilken utmaning! Imorgon tisdag kommer jag att presentera mitt ritningsförslag! /R

 

Annonser

12 thoughts on “En medeltida lustgård på Varbergs fästning

  1. Så fantastiskt roligt!!! Ett uppdrag som hamnat i så fullkomligt rätt jord … lite vitsigt där .. Bara att gratulera alla inblandade!!! Ska bli jättespännande och underbart bildande att följa ert arbete. KRAMAR från Karin

  2. Så spännande, ska bli kul att följa. Miljön är ju vacker men lite karg där så att komma in i ett lummigt paradis blir ju bara så häftigt! Kommer det finnas snabelskor och luta till låns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s