En trolsk kvällsvandring!

krydd3Igår kväll var kvällsljuset något alldeles extra! Det var nästan vindstilla ute och även om lufttemperaturen inte var rekordhög gav det lite disiga mjuka ljuset en känsla av värme – nästan som vid medelhavet (inte riktigt, men något åt det hållet i alla fall…). Om man tar sig tid att gå en runda i trädgården vid ett sådant tillfälle är det värt varenda minut. Råkar kameran vara med gör det ju ingenting heller…

kaprifolKaprifolen har börjat blomma och sprider sin söta doft i kvällsluften. Lonicera periclymenum ”Serotina” är en verkligt tacksam och frodigt växande sort. Doften är ljuvlig!

krydd2Kryddterrassen svämmar över av rosa kronblad från Apotekarrosorna – både på själva  buskarna och nere i gruset. ”Fontänpojken” står tyst och vilar efter en hel dags porlande..

kryddLavendel, nejlika och gulbladig salvia tävlar om att lysa upp i det avtagande kvällsljuset. Persikoträdets och havtornets bladverk lurar mig återigen till medelhavet.

kungsljusPå Rosenterrassen möts jag av en lysande vit kombination med Trädgårdsiris Iris germanica, Franskt Kungsljus Verbascum chaixii,  Mattram Tanacetum och Japanskt gräs Miscanthus sinensis ”Morning Light”.

kväll1Ett myller av färger och former uppfyller hela Rosenterrassen. Rosornas blomning har börjat avta, men kungsljus, gurkört, praktrölleka, lammöron och annat smått och gott fyller på med sina olika blomformer och skapar ett brokigt färgfyrverkeri.
kväll3Rosenterrassen är kanske inget för den som gillar sobert och avskalat, men jag verkligen älskar den spretiga färgpaletten. Som ett korallrev!

kväll2Det ljusgula kungsljuset mitt i bilden är en korsning mellan Jättekungsljuset Verbascum olympicum och det vita franska kungsljuset Verbascum chaixii som spontant dykt upp i trädgården. Det är en märklig skapelse som med blad och blomfärg liknar jättekungsljuset men har det franska kungsljusets blomform och lila pistill och ståndare. Höjden är drygt en meter. Det ska bli mycket spännande att se hur denna figur beter sig!

flammentanzMot Pergolan klänger rosen ”Flammentanz” sig fast. Just sådana här kvällar är dess röda blomfärg som allra vackrast.

vallmoI Blomstergården hittar jag den härligt tokiga pionvallmon Papaver paeoniflorum i full blom. Den hör till mina favoriter bland ettåringarna, rufsiga små badmössor som självsår sig precis var de vill! Nåväl, kanske är det, trots det härliga kvällsljuset, dags att gå in ändå.. Men vänta lite, jag tror minsann att jag glömde stänga ett fönster i växthuset! Aj då, jag blir nog tvungen att gå dit och fixa det. Tar nog en stund… En bra stund…. /S

Annonser

One thought on “En trolsk kvällsvandring!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s