Dysbevattning i Köksträdgården

dysa1Så kom då solen äntligen, och med den också behovet av vatten. Våra regnvattentankar står påfyllda, så det är bara att köra igång! Vad passar bättre än att ta ett sådant här tillfälle i akt och testa några nya dysor i köksträdgården?

bäddDenna bädd var tills helt nyligen full av vitlök. Nu är löken skördad och kvar finns bara en öppen jordyta. Öppen jord brukar vi inte vara så förtjusta i, så raskt sår vi en rad med asiatiska bladgrönsaker och en med dill. Vatten behövs givetvis till detta…

dysa4Detta är ”dyspaketet” jag tänkt installera: Överst sitter själva dysan (sprider vattnet i en 90-gradig vinkel). Sedan löper en tunn slang ner till en liten ventil (för att kunna finjustera den enskilda dysans flöde). Slangen fortsätter därefter nedåt för vidare anslutning till matarslangen. Det hela sitter fast på ett praktiskt markspjut framtaget just för sådana här dysor.

kopplingTill varje av våra nio köksträdgårdsbäddar har vi dragit en vattenslang. Slangen avslutas med en kulventil som vi sedan kan koppla på lite vad vi vill. I detta fallet ansluter jag en 20 mm-slang som får löpa strax under jordytan längs med murens insida.

hålstansI varje hörn ska jag sätta en dysa (90-graders vattenspridning som ni ju kommer ihåg..). Jag gör ett hål i matarslangen med en hålstans. Det är bra att lägga något hårt under som håller emot, annars är det svårt att få hål på slangen.

monterat2Stansverktyget använder jag också för att sätta fast en adaptor som behövs för att kunna fästa vårt dyspaket i matarslangen.

monteratFärdigmonterat ser det ut såhär. Likadant i alla bäddens fyra hörn. Dags att slå på vattnet!

dysa3Härligt! Vattnet sprider sig fint över den bara jorden.

helbäddSer bra ut, alla fyra dysorna verkar fungera fint! Det är väldigt praktiskt med dysbevattning just vid direktsådd eftersom det blir lätt att hålla jordytan fuktig. Blir det för torrt just när fröna ska gro kan man räkna med ett mycket ojämnt groningsresultat. Dysornas fina vattendroppar faller också mjukt på jorden, så man riskerar inte att ”vattna bort” ytligt liggande frön.

dysa2Vi har tidigare installerat andra dysor i flera av våra köksträdgårdsbäddar och de har fungerat jättebra även när köksväxterna vuxit sig stora. Man får bara vattna en lite längre stund så att vattnet tar sig ner tillräckligt långt i jorden. Dysorna kräver inte något kraftigt vattentryck eller flöde vilket gör att vi kan vattna flera bäddar på en gång. För en odlare är detta något värdefullt då det innebär mer tid för annat fix i trädgården. Alltid välkommet, eller hur?!

Som avslutning vill jag bara säga: Gör din odlingssäsong mer lysande – fram för mera dysande!! /S

 

 

Annonser

2 thoughts on “Dysbevattning i Köksträdgården

  1. Fiffigt system! Bra när man kan styra bevattning så bra både i räckvidd och omfattning.
    Har haft lite internetpaus och nu läst ikapp hos er. Så underbart det blommar hos er! Njuter av bilderna och drömmer mig bort.
    Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s