Höstbeskärning och kompostering

lyktavyVilken underbar helg vi haft! Vilket fantastiskt brittsommar-väder! Lata dagar i trädgården med en värmande sol och hög, klar luft.

verandanDe piggt röda lyktorna påminner om helgens kräftskiva och de ger en munter färgklick till vår utsikt.

buxvyNågot som inte blir så bra i knivskarpt septembersolljus är foton av pyssel i trädgården. Tidiga morgonbilder fungerar men inte när man väl grejar under dagen! Nåja, jag har sysslat med beskärning de senaste dagarna. Sådant som hamnat lite på efterkälken men som behöver göras nu, några grenar på magnoliorna, häggmisplar som behöver stammas upp, idegranar som behöver friseras, blåregn som måste begränsas, osv.

taxterI Körsbärsträdgården har vår lilla idegransberså blivit friserad. De mörka idegranarna och thujan bildar en fin fond åt de lysande prydnadsgräsen som nu börjar ta sig ordentligt. Gräsen fångar morgonljuset i sina vippor och gör idegransterrassen överjordiskt vacker, så vacker att man känner sig tvungen att kravla sig upp riktigt tidigt bara för att få njuta av scenen.

kvarnSom sagt, några bra arbetsbilder på klippning blev det inte, men här hamnade i alla fall alla grenar till slut. Vid vår mycket käcka kompostkvarn!

kompostEn liten stund senare har de blivit ett fint strö som hamnar på komposten. Medan jag vänder ner det nya kan jag belåtet konstatera att materialet under är mörkt, ångande och fyllt av pigga maskar! Det känns alltid lite extra bra när man kan återbörda det man tar från trädgården till kretsloppet i komposten. /R

Annonser

4 thoughts on “Höstbeskärning och kompostering

  1. Skall köpa en kvarn och undrar vilket märke o vilken storlek det är på er kompostkvarn. Vill få rätt storlek på flisen för komposten.

    • Hej Ingbritt!
      Vi har en Viking GE150 som vi tycker funkar riktigt bra. Dock har vi inte testat någon annan kvarn, så vi har inte så mycket att jämföra med. Grova grenar och torrt material går att mala ner utan problem, men färska nedklippta perenner tenderar att fastna i knivarna om man matar på för mycket på en gång. Vi blandar oftast lite torrt grövre material med lite färskt grönt, det brukar gå rätt bra, antar att det är ungefär samma scenario för de flesta kompostkvarnar. Lycka till med komposten!
      /Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s