Nya former i Körsbärsträdgården!

vytvåklippta

Så börjar det sakteliga bli höst och man kan börja greja på allvar i trädgården! Det är befriande att kunna gräva en grop eller röja bort lite bös någonstans utan att behöva vara orolig för att det snabbt ska koloniseras av något piggt och spridningsvilligt grönt…

körsbärsbenved

Körsbärsbenved, Euonymus planipes, sprider höststämning. 

Det har blivit dags att ge Körsbärsträdgården ett lyft. När vi började anlägga denna del var det viktigast att snabbt få jorden täckt av något som inte var kvickrot, kirskål, hallon eller nässlor. Efter en eller två säsonger med täckduk blev Flocknäva och Jättedaggkåpa lösningen på detta. Mellan Körsbär, Magnolior och diverse andra buskar och träd petade vi ner så mycket av de två perennsorterna som möjligt. Det blev väldigt lyckat, nästan inget ogräs orkade ta sig igenom det täta marktäckarskiktet.

kärramnävorFlocknävor. Helt enkelt en av världen bästa marktäckare. Kan även täcka in en hel skottkärra….

Efterhand kompletterade vi med andra tåliga perenner såsom Kaukasisk förgätmigej, Hosta, Ormöga, olika prydnadsgräs, Helenium och lite annat. Planteringen blev i och med detta lite mer varierad. Dock är både nävor och daggkåpor riktigt dominanta, så våra kompletteringsperenner fick en ganska tuff start när de skulle etablera sig. En rensning och gallring av marktäckarna behövs alltså för att få fart på mångfalden.

iris

Lite strandiris att dela på.

För några år sedan planterade vi några Thuja Smaragd för att ge Körsbärsträdgården lite vintergrönt och några fasta former att vila ögonen på. Thujorna har tagit sig bra och de sticker upp som tjocka utropstecken i allt det gröna. Kruxet är bara att just utropstecken är inte formen vi behöver just här. Vi trodde nog det i början, men allt eftersom åren har gått  har vi märkt att de faktiskt inte syns. Vad ska vi då göra åt detta?

vyöstoklippt

Nävorna har röjts undan. Kvar står en ensam thuja och väntar på att något ska hända.

Svaret blir att helt enkelt ändra formerna på thujorna. De tål ju att klippas, så det är bara att sätta igång!

sklipper

Med skräckblandad förtjusning börjar vi forma thujan. Det är lite läskigt, men oj så roligt!

Såhär i början ser det kanske lite futtigt ut, men nu när vi toppat thujorna lär de nog satsa på att bredda sig (eller är det kanske mer korrekt att säga att de skickar ut alternativa toppar som tävlar om att nå högsta toppen först…). Hur som helst kommer vi att vara där med sekatörer och frisera så att vi får det som vi vill ha det.

rplanterargräs

Ett Miscanthus ”Malepartus” får ge thujan sällskap.

Vi har tänkt komplettera med fler former, kanske några idegranar och bokar lite här och var som ger andra former och uttryck. I och med att vi nu får lite mer formstarka element dyker nya perennidéer upp. Mellan formerna bildas mindre rum som gör hela planteringen lite mer spännande. I stället för stora områden med nävor får vi alltså möjlighet att skapa mindre (kanske bara ett par kvadratmeter) ytor med helt andra växter. Bara fantasin sätter gränserna….. Vi återkommer med mer info om hur det artar sig! /S

paj….en björnbärspaj med lite glass och kaffe passar bra som belöning för ett väl utfört arbete….

Annonser

3 thoughts on “Nya former i Körsbärsträdgården!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s