Vad blev gjort 2015?

blomsterg1Då var det nytt år igen! Som vanligt vill jag gärna börja det nya bloggåret med att summera det gamla lite. Vad blev egentligen gjort 2015 i trädgården? Vi har haft tre lite större projekt under det gångna året och det som drogs igång allra först var färdigställandet av Blomstergården.

blomsterg4De uppmurade bäddarna gjordes färdiga redan under hösten 2014, men ”träbäddarna” satte vi igång med under tidig vårvinter 2015. Och sedan var det allt det hårt packade gruset som skulle grävas ur för att ge plats åt jorden… Inget drömjobb för ryggen!

blomsterg3Några veckor senare såg det ut så här. Jorden är äntligen på plats i bäddarna och ytgruset är lagt på gångarna. Bara att börja plantera ut alla våra små frösådder och uppdrivna dahlior!

blomsterg2Tyvärr var våren kall och seg vilket gjorde att många plantor hade svårt att komma igång ordentligt. Men trots den tröga odlingen så ser man redan vilken bra länk Blomstergården blivit mellan de olika terrasserna i trädgården, den bildar en tjusig avslutning för trädgården åt väster precis som Rosenterrassen gör åt öster.

_MG_6256

Men när blommorna äntligen tog fart blev Blomstergården nästan som en liten djungel. Här lyste det av färg, från det att den första blomman slog ut tills frosten knep de sista knopparna i november! Här finns mycket att planera inför 2016…

omålatblomsterbodBlomstergården innehåller också vår lilla Blomsterbod. Här är det tänkt att man skall kunna arbeta med både det ena och det andra under tak och här skall också redskapen ha en plats. Det har stått halvfärdigt under vintern 2014, men nu har vi fått tag i ett gammalt fönster som skrapats och målats så att även sydväggen kan färdigställas.

blomsterbodFörst görs väggen klar och målas.

blomsterbodfönsterOch så i med fönstret!

blomsterbodfönsterramHär har fönstret fått en grågrön inramning. Det kommer att bli som en sagobild när vi får rosorna och vinrankan att klättra runt fönstret…

grusProjekt nummer två var det lilla ingenmanslandet mellan Frukt- och bärterrassen och den nya Blomstergården. Här skall göras en ordentlig plats för förvaring av uppdrivna plantor.

påbörjatDet enda ”fasta” elementet som behövdes i detta rum var ett golv så varför inte göra det till något alldeles extra?

färdigblötMan tager vad man haver och resultatet är en stenläggning som ser ut som ett lapptäcke!

mväxter3Här blev det gott om plats för våra plantor!

barajordDet sista stora projektet som vi fick gjort i år var att fixa till andra halvan av vår Utsiktsterrass. Mera stenläggning…

rutorojordYtan delades upp i tolv lika stora rutor, dessa fylldes med mer jord och trampades så jämna som möjligt.

klartSedan var det dags för gräsfrön. Tanken är att det skall bli en rutig matta av gräs och runt den går en smal rabatt med formklippta ligusterplantor, några rosor och perenner.

vyhelaUnder september hann gräsfröna gro någorlunda och man kan börja få en uppfattning om hur det hela skall se ut. Lite mera sten skall till och lite mera växter…

Trots den kyliga sommaren förra året blev det en del gjort och när jag kikar på dessa bilder känner jag mig väldigt taggad inför trädgårdsåret 2016! Nu kör vi! /R

Annonser

7 thoughts on “Vad blev gjort 2015?

 1. Hej på er! Roligt att se hur förra året blev. Allt är så fint gjort och det blir så vackert!!! Så många fiffiga idéer, som ni har omsatt till verklighet. Nu önskar jag er ett roligt och spännande 2016 med mycket frukter och blommor. Kram från moster Lisbeth

 2. Oj, så mycket ni hann under förra året och så bra det blev. Kommer ihåg den inspirerande ”lapptäcksstenläggningen” – superfint!
  Lycka till med alla projekt under 2016 !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 3. Det var inga små projekt ni rodde i land!! Ser väldigt bra ut. Gillade odlingslådorna och rutiga gräsmattan:)
  God fortsättning på nya året och alla kommande projekt!

 4. Oj, tänk att allt detta hade hänt under det gångna året! Det var inget man tänkte på när vi besökte er trädgård under en av era öppen-trädgård-tillfällen! Jag tycker särskilt mycket om lapptäckeplattsättningen. Å vad jag längtar till trädgårdsädongen nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s