Blomstergårdens första säsong

 

korg

Ett eget trädgårdsrum att odla blommor i har länge varit en dröm. Förra året blev drömmen äntligen verklighet och vi kunde inviga vår alldeles egna Blomstergård!

_MG_2588

Vi kunde knappast ha valt en värre säsong. Våren ville liksom aldrig riktigt komma igång och våra omsorgsfullt växthus-uppdrivna dahlior och fröplantor riktigt huttrade under fiberdukarna de kalla vår- och försommarnätterna. Många plantor stod länge och stampade innan de kom igång och några klarade sig inte alls.

_MG_6256

Men trots detta och trots sommarens fortsatta kyla, blåst och regn dignade Blomstergården av blommor i mitten på juli. Man kunde nästan inte tro att det var sant!

_MG_6579

De halvt ihjälfrusna dahliorna piggade sannerligen på sig och de stöd som placerats ut till dem blev urlöjliga. Blad och blommor blev så yviga att varken stöd eller trampstenar syntes! Till och med de grusade gångarna mellan bäddarna blev svåra att ta sig fram på.

_MG_6917

Vad kan man dra för lärdomar av detta första år med Blomstergården?

Vi har alldeles för många dahlior av samma sort, det finns ingen möjlighet att hinna med att använda dem alla. Dessutom är det roligt att kunna variera sig så mycket som möjligt och inte hela tiden behöva känna att man måste göra samma typ av arrangemang. Nästa år blir det därför lite färre dahlior av samma sort men kanske lite fler olika sorter.

_MG_5834Broksalvia var en trevlig bekantskap. Lätt att driva upp och otroligt blomvillig. Det var också trevligt att ha tre olika färger, det inspirerade till många arrangemang.

blomstermorotBlomstermoroten `Dara´ var också fantastiskt användbar och den tog sig igenom vårens kyla som om ingenting hade varit något konstigt. Däremot hade den en märklig tendens att plötsligt bara dö av. En hel planta bara skrumpnade ihop! Jag kollade naturligtvis nogsamt efter hungriga knäpparlarver och annat i jorden men kunde inte upptäcka några. Skall bli spännande att se om det blir annorlunda i år. Flockblommiga växter är verkligen vackra i blomsterkompositioner så det kommer det alldeles säkert bli fler av i år!

vytobakBlomstertobak är inte helt lätta att ha i arrangemang och de tar en ohygglig plats i trädgården. Man kan lätt förstå att det är de gigantiska bladen (som bekvämt  och obekymrat breder ut sig över sina grannar) hos blomstertobakens släktingar som vanligtvis används.  De sorter som var enklast att använda i arrangemang var de med lite mindre klockor samt de limegröna och de vita. Alla de kallrosa sorterna visade sig däremot vara extremt svåra att kombinera med någonting annat. Hur som helst så blir det mindre blomstertobak i år.

_MG_5560Silkesglänsande sommarmalva i vitt och rosa blandar sig med praktvädd! Vilka skönheter! Till denna säsong skall de få bättre stöd.

_MG_6267Planket blev alldeles för dåligt inklätt med växter förra året. Tanken var att det mellan de nyplanterade klätterrosorna skulle vara tjockt med luktärtor, men de flesta av dem dukade under i försommarkylan. De som blev kvar var ganska taniga och blev inte mer än någon meter. Annat skall det bli i år! Jag hoppas både på klätterrosor och luktärtor! Oj, nu blev det ett väldigt långt inlägg och det finns fortfarande mer att säga, jag återkommer! /R

Annonser

6 thoughts on “Blomstergårdens första säsong

  1. Åh vad härligt att ha en blomstergård! Ett område i trädgården som man har så pass mycket blommor att det inte märks att man ta och plockar bukett efter bukett. Underbart 🙂

  2. Jättebra resumé av dina erfarenheter från sommarblommorna 2015. Det var ju en seg och kall start, men växte som attan ändå sedan och blommade ända in i november. Broksalvior har jag glömt,men har haft förut, de är så fina i olika färger. Limegröna småklockiga blomstertobaken vill jag nog pröva.
    Tack för tips/Luna

  3. Jag läste just i kapp uppifrån och efter det nyaste inlägget om Blomstergården så tänkte jag just att jag skulle be om lite tips på sorter som är bra (eller dåliga) som snittblommor men så hade du ju redan tänkt den tanken själv 🙂 Broksalvia har jag ingen erfarenhet av men den verkar ju väldigt bra som snitt. Och ‘Dara’ är redan införskaffad så den ska jag också testa i år. Längtar såå efter ”bukettfrosseritiden”!
    Kram Elin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s