Mer om Blomstergården!

rplockar

Förra veckan började jag ett inlägg om hur den första säsongen med Blomstergården fungerade. Nu tänkte jag fortsätta med lite tankar om vad som kan göras inför den kommande säsongen.

bäddar

Runt det lilla trädgårdsrummet har vi satt upp plank, främst för att bryta vinden som kommer dundrande genom dalen från väster men också för att kunna utnyttja den vertikala ytan till klättrande snittblommor.

_MG_6770

Klätterrosen är en Austinros och heter `Crown Princess Margareta´. Vid sina fötter har den en härligt doftande trädgårdsnejlika som heter `Avranchin´.

Planket är inte direkt vackert, men det fyller verkligen sin funktion och i år hoppas vi kunna täcka in det mer i grönska och blommor. Under förra säsongen planterade vi några klätterrosor och ytterligare några kommer att planteras i vår. Främst rosor med bra snittegenskaper, dvs, som remonterar, har hyfsat långa stjälkar och håller några dagar i vas…

_MG_5296

Men det är också viktigt att luktärtorna får gott om plats! Att fylla upp platsen framför staketet med gigantiska dahlior var ju ingen höjdare, luktärtorna bakom fick kämpa sig upp mot ljuset och producerade ytterst få blommor. Så skall vi inte ha det i år…

vyportalEn annan tanke som utvecklats under förra säsongen är att förlänga portalen som leder in till Kryddterrassen något. Som ni ser så stormtrivs kaprifol och ros och visst skulle det vara härligt att gå in genom en tunnel av doft och rosa kronblad!

vymorgon3Då skulle en stolpe hamna i det övre högra hörnet på mittbädden och den skulle med en överliggare bindas samman med en stolpe på andra sidan gången i sparrisbädden. Kanske inte helt lätt att förstå… Detta skulle också ge lite längre skugga utanför Blomsterboden, perfekt om man vill stå där och pyssla med nyskördade blommor.

genomportalenSå här ser portalen ut från Kryddterrassen.

_MG_4992I min otålighet över klätterväxters tröghet petade jag ner en stickling med klättervin bredvid den ljuvliga rosen `Albertine´. Ibland undrar man… ja, som ni ser så har nu klätterväxterna tagit fart, alla tre faktiskt, och om rosen överhuvudtaget skall synas i år måste jag trassla bort klättervinet och gräva upp det.

_MG_6185En annan iakttagelse som gjordes var att inspiration och kreativitet sporrades mer där blommorna liksom blandade sig lite med varandra.

_MG_6186Fullständig anarki kan det ju inte vara överallt, men det är en spännande tanke att även plantera lite som man arrangerar buketter…

_MG_4742En mer ängslik bukett blev det när några vallmoplantor sådde sig mitt bland blåklinten. Verkligen ett tema att bygga vidare på.

_MG_6134Ja, det finns mycket att tänka på inför årets kommande Blomstergård! Jag kan bara konstatera att odla blommor verkligen är roligt och med en noggrann anläggning är det inte särskilt mycket skötseljobb. Många av våra sommarblommor är så tacksamma växter och så länge du fortsätter att skörda så fortsätter de att blomma! Efter denna genomgång av fjolåret känner jag mig verkligen taggad inför säsongen, jag skall nog ta och klämma lite på våra fröpåsar och planera lite mera! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s