Beskärning och staketbygge

syrengrenar

Man brukar ju rekommendera JAS-perioden (juli, augusti och september) när det gäller beskärning av det mesta, ja allt egentligen. Växterna är i sin bästa form och kan hantera såg- och sekatöringrepp utan problem, de kan reparera det mesta helt enkelt. Problemet är dock att det på sommaren/hösten är fullt med blad och grönskande grenar överallt. Det är rätt svårt att verkligen se vad man gör och att komma åt grenarna på ett bra sätt. Nä, håller man sig bara borta från de kinkiga varianterna inom Prunus-släktet (och några växtgrupper till) kan man gott göra många av sina beskärningsjobb på vintern. Som syréner till exempel:

syrenerolvon

Längs med tomtgränsen, mot grusvägen utanför, växer ett gammalt knotigt syrénbuskage. Det består av den vanliga lila varianten men framförallt av en rejäl samling fina vita exemplar. För att försöka bibehålla blomning och vitalitet i detta buskage har vi genom åren beskurit de allra äldsta och grövsta stammarna – några varje år. Alla som givit sig på en gammal grov syrénstam vet hur hård den kan vara. Det är inte bara att småsåga litegrann, flera gånger har vi varit på väg att hämta motorsågen för att lyckas ”fälla” några irriterande sega pinnar. Vi har dock i sista stund tagit vårt förnuft till fånga varje gång och nöjt oss med våra grensågar. Man kan ju inte beskära syréner med motorsåg…..

stakethela

Efter lite klippande och sågande står man där med en hög av grenar som måste forslas bort. Grenarna är för hårda och krokiga för att köras i kompostkvarnen och ska man lägga dem i en hög någonstans får man antingen klippa dem i mindre bitar eller släpa dem ytterst försiktigt genom planteringarna. Man vill inte dra sönder alla små lökknoppar som yrvaket och hoppfullt tittar upp ur jorden. Det bästa vore helt klart om man kunde låta grenarna ligga kvar. Eller kanske ännu bättre: bygga ett staket av dem! Vi hade ju ändå tänkt bygga ett lågt staket just där framför syrénerna, varför då inte använda det gratisvirke vi faktiskt lyckats åstadkomma?

staketnära2

Några staketstolpar bankades ner i jorden och sedan trasslades syrengrenarna fast i dessa. En felplacerad hassel fick också offras och för att berika vårt ”naturliga” staketprojekt.

staketvykb

Grenarna kommer ju efter hand att gå sönder och ruttna, men det gör ingenting, för varje år kan vi fylla på med nya grenar ovanpå de gamla. Vi tänkte också plantera lite murgröna som gärna kan få trassla sig in bland pinnarna. Det borde kunna bli ett riktigt levande staket som kan passa både växter och småkryp…

fasanVår egna stjärtlöse trädgårdsfasan väntar tålmodigt på att allt ska bli klart. Han gillar trassliga och snåriga miljöer att gömma sig i tills stjärten växt ut igen.

Varsågod, säger vi! /S

Annonser

13 thoughts on “Beskärning och staketbygge

 1. Bästa sortens återvinning – och så snyggt det blev! Murgröna låter som en bra idé, kommer nog att bli en grön mur rätt snart! Själv har jag precis skaffat kompostkvarn, så här blir nog inte många överblivna slanor framöver 🙂
  Kram Elin

  • Har man väl börjat köra kompostkvarn är det svårt att sluta… Allt blir till finaste kompostmaterial!
   Kanske blir du tvungen att spara några grova grenar och då vet du ju vad du kan åstadkomma med dem..!
   /Staffan

 2. Så smart och snyggt! Jag kommer nog försöka få till ett lika dant staket när det är dags att röja i trädgården. //sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s