Drömmar om nejlikor

brickaEn stilla dag i augusti förra året tog jag några nejlik-porträtt i Växthuset. Hela sommaren hade de osannolikt vackra blommorna strålat mot mig från rabatter och krukor och det var nu verkligen dags att låta dem ståta i sin egen prakt.

näraavarFör en nejlika måste man komma nära för att riktigt kunna uppskatta. Det finns så många glänsande lager av kronblad att titta på, så många spännande mönster att upptäcka att man nästan inte kan se sig mätt. Och är det som på bilden en trädgårdsnejlika man studerar så har man den underbar doften att fundera på också. Exotisk, kryddig och mycket kraftfull…

avaranTrädgårdsnejlikan `Avranchin´

Det är inte svårt att förstå att nejlikan alltid varit konstnärernas älskling, den skymtar ibland fram på en medeltida altartavla så väl som på ett dunkelt stilleben från 1600-talet. Att nu, i min egen tid, hålla den i min hand känns nästan overkligt.

benignaTrädgårdsnejlika `Benigna´

Här hos oss övervintrar de oftast snällt ute i rabatterna vilket gör att de relativt snabbt kommer igång att blomma och har de väl börjat slutar de inte före frosten sätter in.

skålokannaHeddewigsnejlikan `Black and White Chianti´ i skålen.

Desto större blomhuvuden sorterna har, desto större tendens har de att ”lägga” sig ner i rabatter och krukor. Då är det bäst att ordna med någon form av stöd innan de vuxit sig alltför stora. Heddewigsnejlikan på bilden ovan står dock rak som en fura och bildar lätt en tjusig, lite sagoaktigt gammaldags kant till en rabatt, gärna ihop med annat lila och vitt. Tyvärr har den ingen doft men det förlåter man den snabbt när man ser hur den varierar i olika toner av björnbärslila på kronblad som är matta som sammet. Varje blomma är ett konstverk!

näraI vas håller nejlikorna mycket bra och de är verkligen lätta att kombinera med andra blommor. De skänker en känsla av lyx åt vilken bukett som helst! Har du en kruka eller liten rabatt som du vill ge ett sagoaktigt skimmer? Det är dags att så dina nejlikor nu…/R

Annonser

3 thoughts on “Drömmar om nejlikor

  1. Väldigt söta! Jag är helt ovan vid nejlikor som trädgårdsväxt, förutom borstnejlika som jag har haft förr. Men Black and White Chianti var ju hur fin som helst, något att fundera på…!
    Kram Elin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s