Blommande Glad Påsk!

helaNu närmar sig påsken och trots en kall och grå mars finner jag till min stora förvåning att trädgården faktiskt är full av färg. Lite utspridd kanske, men fullt tillräcklig för att göra ett härligt påskarrangemang!
ovanOm man låter julrosor flyta i vatten så här i en skål kan man njuta av de lite hemliga blommornas skönhet, beundra alla färgskiftningar och fina ådringar på kronbladen. Dessutom håller de längre än om man sätter dem med stjälk i en vas..

krokusVårblommor är verkligen små underverk. Formerna, färgerna och fantasirikedomen är ofattbar! Den lilla krokusen `Pickwick´ har alltid varit en favorit med sina äggformade blommor med lila ådring.

hasselblom2Men det finns annat än vårlökar som blommar tidigt. Om du aldrig sett en hasselblomma så är det dags att leta upp en hassel och beundra dem nu (beroende på var i vårt avlånga land du bor förstås, ofta blommar de ännu tidigare här hos oss..). Det är en alldeles knasig liten blomma, en karminröd liten tofs, som ser ut som något från ett korallrev.

hasselblom1Dessa små tofsar är hasselns honblommor. Med hjälp av vinden blir de pollinerade av hanblommorna som består av de gula hängena på hasseln. Titta efter ett hänge och du kommer snart att upptäcka den lilla röda honblomman alldeles i närheten.
äggNågra påskliljor har ännu inte slagit ut i trädgården men en knopp som är på gång hittade jag i alla fall. Det är en gammaldags fylld sort som brukar dofta förföriskt och i påskägget har den fått sällskap av några blåsippor. Kanske kommer den öppna sig till helgen..

klockängHoppas ni får en riktigt Glad Påsk med många härliga stunder i trädgården! / R&S

9 tankar på “Blommande Glad Påsk!

 1. Nja jag låter bli och leta upp Hassel blommor.. Är tyvärr allergisk mot den o annat ”otyg”. Jag håller mig till de andra blommorna som du visar upp så fint i ditt inlägg 🙂
  Önskar er en riktigt skön Påsk

 2. Härliga bilder och mycket blomning hos er. Jättebra idé att låta julrosorna flyta, porslinsägget underbart men allra vackrast är förstås äppelträdgården med sina snöklockor. Skönhet som bara tiden kan åstadkomma.
  Ha det så gott och Glad Påsk
  /Anette

 3. Hej!
  Först: tack för en så vacker, lärorik och inspirerande blogg! Har följt er i flera år nu 🙂

  Er snöklockematta är så vacker. Vi har en liknande med scilla. Som en egen liten damm 😉 Varje år låter vi blommorna stå kvar och vissna ner, men tror ni något annat hjälper för att den stora blommattan ska fortsätta och kanske bli ännu större? Scillorna växer under ett stort gammalt päronträd.

  Och glad påsk!

  • Hej Lindha!
   Tack för de fina orden om vår blogg, det känns härligt att höra att vi ger inspiration!
   Vad gäller er scillamatta så gör ni ju helt rätt i att låta dem vissna ner av sig själva, då hinner både frö och sidolökar bildas. Kanske kan de få lite extra skjuts i spridningen om ni gräver upp lite plantor och planterar dem en liten bit ifrån den stora mattan. På så vis kan ni börja bygga upp en ny matta som förhoppningsvis sedan växer ihop med den gamla. Välj gärna ett soligt läge för den nya mattan eftersom scillan gillar sol allra bäst!

   Glad Påsk!
   /Rebecca & Staffan

   • Hej igen Rebecca och Staffan!
    Sent tack för svar 🙂 Då provar vi lite flyttkarusell för scilla – det kan nog också vara en aktivitet som barnen tycker är kul. Dom gillar vårt ”blå hav” så mycket så dom till och med avstår att sätta upp gungan i trädet tills scillorna har vissnat ner!

    Hälsning// Lindha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s