Nu börjar ros-säsongen!

helaNu börjar ros-säsongen!! Runt vallarna på vår Köksträdgård lyser det av knallrosa vresrosor och i Blomstergården slår nya Austinrosor med tätt packade kronblad ut varje dag.

näraarrI Växthuset sätter jag Austinrosorna `Mary rose´ och `Munstead wood´ tillsammans med vit stjärnflocka, blommande kryddsalvia och dunmjuka honungsfacelior.

vyvhusTakkronan får också en och annan rosknopp blandat med salvia och dofterna är ljuvliga!

moyesiiogångJag ger mig ut på rosjakt i resten av trädgården och utmed vår långa gräsgång får jag napp direkt. Små, nästan nyonrosa punkter lyser i allt det gröna!

moyesiiDet är Rosa moyesii `Highdownensis´ i full blom! Den är i min uppfattning precis så som en vildros skall vara, den blir stor, yvig och kastar ut sina bågformiga grenar i alla riktningar. Under blomningen är den draperad av ljuvliga rosor och under hösten får den orangeröda nypon och stiliga höstfärger. Här hos oss står den bland körsbärsträd och narcisser och man glömmer bort den tills den plötsligt står där i full blom.

daggroshelaAtt plötsligt hitta små oväntade skatter där man inte alls förväntade sig dem ger en viss magi åt en trädgård. Till min glädje hittar jag ännu en skatt som jag glömt bort i våryran. Längst ner i Äppelträdgården har en daggros som vi planterade för flera år sedan börjat svinga sig upp i ett äppelträd!

daggrosnäraI den gröna skuggan lyser den skira, enkla lilla rosen och man kan inte annat än att älska den.

aichaEn betydligt mer framfusig dam strålar mitt i eftermiddagssolen i Körsbärsträdgården. Det är `Aicha´ (Rosa pimpinellifolia). Med stora, enkla blommor som skiftar på ett märkligt sätt mellan vitt och citrongult är hon just nu det självklara blickfånget här.

salladovhusTillbaks ner i Köksträdgården igen märker jag att rosorna i Växthuset blir samma spännande överraskning som rosorna i Körsbärs- och Äppelträdgården. Här bland raka grönsaksrader och slingrande gurkplantor står rosenarrangemanget ut som en märklig kontrast. Man blir överraskat glad och kan inte motstå frestelsen att gå in i Växthuset och dra in doften av nyutslagen ros…/R

3 tankar på “Nu börjar ros-säsongen!

  1. Er `Aicha´ är ljuvlig! Rosor är underbara, det går inte att komma ifrån… Nu är det ju högtid för rosorna och det är svårt att gå hemifrån på morgnarna när man egentligen bara vill gå runt och berusa sig på doften 🙂
    Kram Elin

  2. Ni har det så underbart fint och det är så roligt att se bilderna. Så vackra arrangemang! Och man riktigt känner hur det doftar. Vår vita, vackra Gudhemsros har börjat blomma, men honungsrosen, Rosa Helena, avvaktar ännu.
    Kramar från moster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s