Beskärning, nedklippning och rosor!

vyutsiktenbuxSå kom det då äntligen lite regn! Efter nära nog en och en halv månads torka vaknade trädgården i morse nybadad och fräsch. Som vanligt har vi fullt upp så här års, men i år har jag faktiskt hunnit klippa ner överblommade aklejor och annat precis i rätt ögonblick. Nu kommer nästa undersköna blomsterflor mer till sin rätt!

havavblomDet är så vackert att man nästan inte står ut. Vi har äntligen lyckats skapa en blommande försommaräng på Buxbomsterrassen. Trädgårdsnattvioler, digitalis, kungsnävor, blå och vita storklockor, allt i en enda lysande röra med den tungt doftande schersminen som bakgrund…

utsiktenbuxnäraAlliumen `Globemaster´ hänger fortfarande i och blandar sig nu med kantnepeta och jättedaggkåpa.

rklipperFörutom nedklippning har sommarformklippningen också varit i full gång. Alla våra buxbomar har återfått sina former och ligusterhäcken på Utsiktsterrassen börjar äntligen bli så tät att det går att ge den en form. Spännande!

vyrostervRosenterrassen dignar av rosor, pioner och försommarperenner och det känns skönt att ha fått klippt buxbomspyramiderna i tid för att göra blomningen rättvisa.

vyrosterögångennorrrosterMånga av våra rosor for illa under den nyckfulla vårvintern och alla är inte på topp, men det är vackert ändå… Perennerna trängs med ett- och tvååriga växter och det är verkligen ett vågspel att låta så mycket som möjligt få plats utan att perennerna blir helt undanträngda. Bland stäppsalviorna är massor av ettårig vallmo på väg upp och bland flox och astrantior har det dykt upp några kraftiga gurkörtsplantor. Vackert som en paradisäng kommer det att bli!

nuitsoverandaNu är en underbar tid! Det finns så mycket överraskande och vackert i trädgården och man måste ge sig tid att njuta av det hela. Framförallt älskar jag frodigheten, det romantiskt vilda i våra trädgårdsrum nu, hur växtligheten liksom balanserar på gränsen till fullständig anarki med sin enorma växtkraft och överdådiga blomning. Just som man tror att trädgården skall lösas upp, försvinna, och helt återgå till att bli natur igen låter man blicken vila på en strikt klippt buxbomsform, en perfekt gräsyta eller några krukor och balansen är återställd. Denna kontrast är för mig riktig trädgårdsspänning. /R

 

9 tankar på “Beskärning, nedklippning och rosor!

  • Visst kan man dela en kungsnäva, det är till och med föryngrande för plantan om man gör det lite då och då. Bästa tid är på hösten men naturligtvis kan man försöka sig på det andra tider också, man får bara vara lite mer noga med vattningen efteråt. Lycka till!
   /Rebecca

 1. Så överdådigt vackra bilder, kan bara ana hur det är i verkligheten. Det är så mäktigt grönt överallt, verkligen skönt att ha lite häckar som man kan klippa till =) Snart är vi igång med en av de delar som jag ritade in när jag var på kursen hos er, ytan runt den övergivna dammen. Ska bara återhämta mig lite efter den hemska gräsmatteprövningen som jag genomlidit de senaste två veckorna =)

 2. Hej,
  jag har idag köpt en kruka som var fontänliknande. Det sorgliga var att den var inte vattentät.
  Jag skulle vilja måla den invändigt med ngt täckande, och hamnade på er blogg. Ni skapade en fontän och målade med ngn täckande svart färg..blev det hållbart?
  Oroar mig lite d kissen gärna dricker av vatten på olika ställen 😀
  Fattar heller inte vad den är gjord i för material. Ser ut som betong, flammigt, men är lätt som om det var plast..
  Känner mig så ledsen att det blev så tokigt..har ni ngt råd om vad jag kan lacka, måla den med?
  Kram Åsa

  • Hej Åsa! Vår fontän är gjord av gjutjärn, så det var egentligen bara ett krukhål i botten som vi behövde täta. Vi målade med en rostskyddsfärg för att skydda järnet från att oxidera. Tätningen i botten gjordes med en tätningsmassa som heter ”tec7” som är giftfri och till och med livsmedelsgodkänd! Det kan vara lite svårt att måla hela insidan på din kruka eftersom massan är väldigt klibbig. Kanske går det att identifiera var det läcker och bara täta just där? Lycka till!
   /Staffan

   • Hej!
    Tack snälla för rådet! Då ska jag prova den 🙂
    Det är så flammigt och ojämnt lager i den och svårt att se. Åh kanske kan det bli verklighet ändå 🙂
    Tack snälla för rådet!
    Stor kram Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s