Svavel och purpur

skordDet är nu i slutet av september och Blomstergården blommar intensivt. Jag bestämmer mig för att göra två stora arrangemang, ett i tungt, mättat purpur och ett i lysande svavel. Två färger som för mig uttrycker mycket av själva känslan av september…

chatnoirHuvudnumret i purpur får bli den härliga dahlian `Chat noir´ (närmast i bild) och `Arabien night´. För att det inte skall bli alltför dystert skall dessa dahlior också få sällskap av ljust rosa pompom-dahlior.

arrgrejovasVisst är det lycka med loppis?! Denna underbara lilla pryl fiskade jag upp ur en låda sist vi var på jakt. Det är någon slags nät för blomsterarrangering och det är supersmidigt att använda. De två näten gör att blomsterstjälkarna står stabilt direkt även i en vid vas. Så ner med den i vasens botten och sedan är det bara att sätta igång.

purpurarrLjuvliga september… Förutom dahliorna finns det sommarastrar i två rosa nyanser, de vinröda kolvarna är från blodamarant, det finns svartkålsblad och lagerblad, de röda bollarna som svävar ovan är blodtopp, de rosa kolvarna heter axcelosia, gräset heter diamantgräs och de pampiga, ljusgröna fröställningarna är från silverax.

narapurpur2Axcelosian är en av årets snittblomsfavoriter! Stadiga, långa stjälkar och ganska lite blad. Den går tydligen utmärkt att torka till eternell-arrangemang också.

helapurpurvyDet värmer upp hela Växthuset!

vyvhusMen utanför då? I kvällens sista solljus lyser ett arrangemang som är lika ljust som septembersolen. Det strålar men det mesta av värmen är borta…

drinkoarrDet innehåller: En citrongul dahlia som jag inte vet namnet på, gula blommor från några asiatiska kålplantor, gul röllika `Credo´, limegröna zinnior av sorten `Apple´, vita sommarastrar, limegrön blomstertobak, gröna kolvar av rävsvansen `Viridis´, vit ageratum `Dondo white´, vit sommarmalva, några kvistar vitblommande bovete, några krusiga blad av perennen gubbaskägg (Tanacetum vulgare `Crispa´) samt strån av det mjuka lampborstgräset.

roarrodrinkNu när de övriga rabatterna börjar se hösttrötta ut är det verkligen en fröjd att kunna fylla trädgården med nytt liv i form av blomsterbuketter. Dystra hörn lyser upp på nytt och det blir nästan som en sista blomsterhögtid i trädgården. En anledning så god som någon att fira! /R

 

7 tankar på “Svavel och purpur

  1. Underbara buketter och så mycket du har som blommar att ta av. Här har torkan varit förödande och hälften av sommarblommorna har fått dras upp. Axcelosian ny bekantskap som jag blir sugen på att testa till nästa år.
    Allt gott
    /Anette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s