Oktoberskimmer

verandarabSolen fortsätter att stråla från en isblå himmel och trots att både vi och trädgården faktiskt längtar efter regn nu kan man inte undgå det vackra ljuset. Höstljuset är tunt på något vis och kommer in från sidan, nästan underifrån.

rostersolnedgBlad och blommor blir som färgat glas i ett kyrkfönster och underliga reflexer och färger dyker upp överallt.

kaprifolofagelI det skarpa ljuset ser man att trädgården fortfarande är full av liv, skogssorkar pilar fram och tillbaks mellan stenmurarna, luften är full av glänsande spindeltrådar och en och annan fjäril fladdrar runt bland blommorna i Blomstergården. Småfåglarna är det också full fart på, just nu verkar våra kaprifoler vara det allra godaste. Särskilt bland entitorna.

humlorDe vindruvsklasar som inte blivit plockade har blivit fullständigt invaderade av humlor. Hur många som helst! De halvjästa druvorna verkar göra humlorna redlöst berusade. Man kan nästan föreställa sig hur de skrålar tillsammans innan de vinglande flyger iväg till en blomma för att sova ruset av sig. Småfåglarna har givetvis upptäckt detta fylleslag och det hela är en enda röra…

vykokstdI Köksträdgården är det mer stillsamt. Röjning och skörd fortsätter både i bäddarna och bland krukorna i Växthuset. Jag märker hur alla mina tankar kretsar kring kompostering…

skottkarraDe första frostnätterna har gjort slut på squash och gurkor och de tillsammans med förvuxna kål- och mangoldplantor finfördelas och körs till komposten.

komposterDet är likadant varje höst, då finns det ingenting i trädgården som är lika tillfredsställande som komposten. Man samlar in, finfördelar, blandar och när man beskådar sitt verk känner man sig obeskrivligt nöjd.

svartkalsvyTillfredsställelsen ligger naturligtvis i tanken på kretsloppet. Ingenting kastas bort, allt kommer igen i nya former.

skockaTrots min komposteringsmani låter jag en hel del vara kvar i sina bäddar ett tag till. Vem kan motstå denna skönhet? /R

 

5 tankar på “Oktoberskimmer

  1. Sikke nogle smukke billeder og sikke en smuk have! Jeg har lige fundet jeres blog, og jeg kikker helt sikkert inden for igen 🙂

    Hilsner fra Nana

  2. Klart skockan får stå kvar. Tycker de är snygga även senare när de blivit bruna. Go känsla att rensa upp och dona med komposterna. Själv har jag brottats med squashmonsterplantor ikväll. Så fint du fångar ljuset och mangoldbilder helt underbar!
    Allt gott
    /Anette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s