En skördebukett

paborjatFörutom att vara goda att äta är grönsaker ofta väldigt vackra att titta på. Nu när jag röjt i Köksträdgården har mycket hamnat i köket och en del på komposten, men några grönsaker är bara för vackra att bara kompostera direkt, trots att de är lite förvuxna. Ett stort arrangemang får det bli i ett höganäskrus. För att snabbt få upp en hållbar stomme har jag knycklat ihop en bit hönsnät och tryckt ner i botten på krukan. I detta nät har jag börjat sticka ner: Mangold, blommande fänkål, sparrisärt, svartkål och blommande asiatisk kål.

fardigtnaraSedan får grönsakerna sällskap av rött, vinrött och orange i form av: Dahliorna `Bishop of Llandaff´, `Chat noir´ och `Orange glow´, samt av några sammetslena hängen från blodamarant.

detalj2Man kunde tro att grönsakerna skulle försvinna bland så karismatiska blommor men icke! Grönsakerna har liksom lyfts ur sitt sammanhang, här är de bara till för ögats njutning och deras säregna former och färger får en ny innebörd.

detalj1När den lilla sparrisärtens blomsterhättor möter dahliorna tar de färg av varandra och fänkålens gulgröna skyar får alla färger att lysa. Och allt detta mot svartkålens mörka, buckliga yta…

vyhelaI oktobersolens strålar som inte längre når över Växthuset utan måste lysa igenom det blir arrangemanget nästan glödande och ett fint farväl till odlingarna för detta år! /R

2 tankar på “En skördebukett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s