Äppelmustning!

rikbJag antar att det är fler än vi som fått en fantastisk äppelskörd i år? Här fullkomligt dignar äppelträden under alla äpplen och vi har plockat korg på korg…

rvidkorgVi har haft äpplen i pajer och kakor, maträtter och mos men denna gråmulna dag bestämde vi oss för att även göra egen must! Någon ”riktig” fruktpress har vi inte men en välanvänd råsaftscentrifug.

sskoljerapplenProblemet med den är att det slabbar så mycket. Vad passar då bättre än att stå i sitt Trädgårdskök? Bara att slabba på och sedan slänga alla fruktrester direkt i komposten.

rmvhusvyDen godaste musten verkar vara på blandad frukt så vi blandar de gamla sorter vi har hejvilt.

rosvyDet är en fantastisk dag, mulen och lite småkylig och fylld av vackra höstfärger. Vi håller oss varma med vårt mustande och äppeldoften hänger söt och frisk över hela Trädgårdsköket.

stommerbosMycket äppelrester blir det…

arrFramemot eftermiddagen kom ett stilla regn, nästan precis när vi hunnit genom alla korgar med äpplen. Musten togs in och pastöriserades genom att värmas upp till 80 grader. Därefter hälldes den upp på flaskor som legat i ugnen under en halvtimme i 100 grader. På detta vis håller musten länge utan att behöva stå i kylen (vi har flaskorna i vår matkällare). Och gott är det, nästan som att dricka ett äpple direkt från trädet. Så gott att det förmodligen snart är dags att göra mera… /R

Advertisements

One thought on “Äppelmustning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s