Höstfärger!

rinatursttrappMan kan inte låta bli att älska hösten! Visst är trädgården vissnad och stökig och full av ljuvt sommarvemod, men vilket avsked säsongen ändå tar. Vår trädgård lyser intensivare av färg än någonsin.

prunussargentiiDet är inte så simpelt att träden och buskarna bara får en färg. Gult, orange och rött är verkligen en underdrift. När man står och tittar upp i kronan på ett av våra bergkörsbär, Prunus sargentii, är det som att titta in i en brinnande flamma. Bladens många färgskiftningar gör att trädet blir självlysande och i den grå oktoberdagen ser man dem som lysande ljus, till och med från andra sidan dalgången.

rplockarlovVem kan låta bli att plocka höstlöv?! Det känns som om man kommer färgmysteriet något på spåren genom att titta ordentligt på varje enskilt löv…

katsuraKatsurorna, Cercidiphyllum japonicum, flammar de också, fast på ett mer stillsamt vis. De små hjärtformade bladen har ljusare skiftningar och ser nästan lite genomskinliga ut som mycket tunt tyg eller rispapper.

pagodobergkKaskaden av lysande färg är på sin absoluta topp just nu, när som helst släpper löven taget och vi går in i vintervilan. Därför försöker jag att njuta lite extra, tanka så mycket sprakande färg jag bara kan så att jag kan minnas den länge.

trappantillrosterSnart kommer bara trädgårdens stomme vara synlig. Murarna, trapporna och de vintergröna formerna kommer att i ensamt majestät ta oss genom den mörka årstiden.

skalbla

Under de korta vinterdagarna är det dags att börja drömma igen, fylla trädgårdens ramar med ny växtlighet, trolla fram nya spännande kombinationer och färgäventyr. Det är också en spännande del av trädgårdslivet. Att helt villkorslöst, utan verklighetens begränsningar, få drömma fram sin trädgård gör att man aldrig tröttnar på den. När våren tillslut äntligen anländer är du redo, då vet du precis vad du skall göra… /R

2 tankar på “Höstfärger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s