Nya utsikter i Köksträdgården

img_4765Äntligen nytt år! 2016 var ett bedrövligt år för mig och jag har ingen vidare lust att fördjupa mig i långa årskrönikor över vad som varit. Nu vill jag helst av allt blicka framåt, smida nya planer och drömma om nya utsikter. Närmsta tiden kommer inläggen här på bloggen alltså handla om kortare tillbakablickar och helt nya, spännande trädgårdsprojekt!

img_4750-1

Först ut är Köksträdgården. Förra våren gjorde vi en liten smal timjanlist utmed muren upp till nästa terrass. Eftersom jag aldrig kan hålla mig till bara en växt fick timjanen snart sällskap av blå snokört och pionvallmo och under alla blå blomsterkuddar finns även några palmliljor på tillväxt. Resultatet blev verkligen fantastiskt och tillsammans med två små päronträd som jag börjat spaljéra upp hoppas jag på ännu mer frodighet i år.

img_4148Längst ner i nordvästra hörnet på denna mur är det dock fortfarande lite kalt. Här finns det plats för ännu ett spaljérat träd! Efter lite grubblande bestämde vi oss för att flytta våra två äppelspaljéer som står vid den östvända väggen eftersom de aldrig riktigt trivts där. Den ena av dessa planterade vi nu i november i timjanlisten längst bort i bilden.

img_4144Men det är en annan sak som också irriterat mig med denna vy. Det lite trista vindstaketet åt väster känns också kalt och tråkigt mot allt det frodiga och blommande. Dessutom blir det efter varje blåsig dag snedare och vindare. Här behövs helt enkelt ett stabilt och vackert stöd.

img_7513Efter ivrigt diskuterade och inspirationssökande bestämde vi oss för att göra en hög pergolagång ner till Köksträdgården. I höstas började vi att bygga.

img_8045Så här långt hann vi förra året. En klätterros som heter Rosa multiflora `Valdemar´ har planterats och det är tänkt att den över valvbågarna skall skapa ett ljuvligt tak av skära rosor under sommaren och därefter digna av vackra nypon hela hösten. Några fler trädetaljer skall till samt någon form av spaljé för rosen att klättra på. Det kommer bli härligt med en höjd i denna delen av trädgården också…

img_8042Det är alltid spännande att rama in vyer, det skapar blickfång och siktlinjer som inte fanns tidigare. Vilken utmaning att få jobba vidare med det i år!

img_4136Den här vyn kommer ju också att bli inramad av pergolan… Till vänster i bilden står nu alltså den nygamla äppelspaljén (som jag gärna hade gått ut och fotat om inte tunga, blöta snöflingor virvlat omkring utanför…) och ovanför muren ser vi nästa projekt som detta drog med sig, alldeles för frodiga rabarber som pressar sig mot staketet. Något måste göras om trädet skall kunna trivas… Fortsättning följer på Frukt- och bärterrassen! /R

Annonser

4 thoughts on “Nya utsikter i Köksträdgården

  1. Så spännande! På den här bloggen har jag aldrig varit förut, men här är ju rasande trevligt. 🙂 Vilken fantastisk köksträdgård ni har.
    Allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s