Mer nytt i Körsbärsträdgården!

 

img_2020

Förutom den låga häckkanten utmed gången vid avenbokshäcken har vi också börjat tänka nytt under vårt stora bigarråträd. Det är en minst sagt svår yta att planera. Marken lutar naturligtvis som allt annat i vår trädgård och bigarråträdets rötter löper kors och tvärs under gräset. Dessutom bildar trädets krona en ganska tung skugga under hela sommaren.

img_2582

Man kan alltså inte gräva för mycket utan att störa trädets rötter och det som om möjligt ändå skall planteras måste klara ett ganska skuggigt läge. Rummets naturliga och helt självklara blickfång är bigarråträdets vackra stammar och så vill vi också att det skall förbli. Återigen kommer idegranen till räddning! Idegran råkar nämligen inte ha några särskilda problem med att växa bland ett större träds rötter, det klarar skugga bra och behöver på ett sätt ett skuggigare läge för att förhindra frystorkning på våren.

Dessutom går idegran att formklippa! Vår tanke är att plantera lite olika storlekar av idegran, Taxus baccata, intill stammen på bigarråträdet. Idegranen formklipps sedan till en sammanhängande men oregelbunden form när den växt till sig. Plantor är även här beställda hos Plantinavia för leverans i april!

img_1179

Under våren är bigarråträdets stam inbäddad i vårlökar men under sommaren är allt som återstår nedvissnande narcissblad och en slarvig grästofs. Idegranplantornas mörkt gröna form skulle trolla bort problemet och ge trädet en stilfullare inramning under en längre period av året.

img_8465

Visst drog detta projekt med sig ett annat! Till vänster om trädet, åt Rosenterrassen till, finns idag en skuggig slänt med gräs. Vår gräsklipparrobot avskyr stället och när vi nu ändå skall göra så fint vid trädet måste vi nog göra fint här med.

img_8463

Vi har faktiskt redan tjuvstartat lite under den milda vintern. Det skall bli en naturstenstrappa, fylld med spännande utrymmen för olika växter (och fötter naturligtvis…).

img_8470

Genom att bygga trappan ovanpå slänten behöver vi inte ner och störa bigarråträdets rötter så mycket.

img_8461Även formen på gräsytan ovanför bigarråträdet får följa med i det nya. Murkanten uppåt planteringen flyttas ned och det är tänkt att naturstenstrappan (till höger) skall få en stenläggning i en liknande båge.

img_8469Våra buxbomsklot kommer att få en lika mörkt grön och fast ”kompisform” under bigarråträdet, även om det mesta av denna form kommer att vara nedåt på andra sidan stammen.

img_2555

Fortsättning följer! /R

Annonser

5 thoughts on “Mer nytt i Körsbärsträdgården!

  1. Tänk vad jag är glad att jag har hittat den här bloggen. Nu har jag lärt mig en massa nytt om idegranar. Tack för det!
    Ha en fin fortsättning på veckan!

  2. Intressant om idegran! Jag har det omvända förhållandet, att en massa andra växter växer under mina stora idegransbollar, undrar om de är lika okänsliga för det? Tanken med en oregelbunden idegranskrans runt stammen låter fantastisk, väldigt bra idé.
    Kram Elin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s