Gamla äppelträdgården

blomaplarhelaBakom den lilla restaurerade stenmuren väntar Äppelträdgårdens vildrufsiga försommaräng under de blommande gamla aplarna.

Funktion: Avkoppling i vandrande skugga

snöklocksvymotljusTidigt om våren täcks den blöta marken av tusentals vita snöklockor, Leucojum vernum.

snöklockornära

näravyåtaicharosen

Tema: Medeltida blomsterängar/ gamla knotiga klosterträdgårdar

snöklockorvidträdbas

snöklockorochhäst

Inspiration: Medeltida målningar som den här, där man umgås helt avslappnat med änglar och helgon på ängar fulla av örter under knotiga fruktträd. Här finns blommor, frukter och massor av fåglar!

medeltidsbild

Vad finns?: En gammal halvt nedrasad stengärdesgård löper kring en något upphöjd mark på vilken det växer några gamla äppelträd. På våren täcks marken av en matta med tusentals vita snöklockor (Leucojum vernum) och i ett fuktigt hörn frodas strutbräken (Matteuccia struthiopteris).

blomapel

Vad har vi gjort?: Vi har försökt att restaurera den gamla muren och under två säsonger har vi kämpat mot manshöga nässlor med lie, trimmer och gräsklippare och nu är de faktiskt borta!

rosträdfullblomEn vinter blåste denna gamla apel ner och för att kunna rädda den stora Honungsrosen Rosa helenae, i den ”lyfte” vi upp stammen igen och byggde ett stöd kring den. Resultatet: Ett rosenträd!

Några snöklocksbestånd har vi lyft och delat för att hjälpa dem att sprida sig, samt sått ut aklej- (Aquilegia vulgaris) och krollliljefrön (Lilium martagon). De gamla fruktträden har också fått sällskap av lite rosor av det tuffare slaget och ett andra vårflor har planterats in med olika sorters påsk- och pingstliljor, jätterams (Polygonatum multiflorum) och några små tulpaner. Sedan nässlorna försvann har också smörblommor, skogslök, vårstjärna och vitsippor letat sig in! En riktig paradisäng om våren och ett lummigt gömsle på sommaren!

vygenomrosträd

 Långa girlanger av nektardoftande små rosor häver sig ut över sitt klätterstöd.

rosgirlandVill du läsa hur vi gjorde ”rosträdet”? Klicka här!

1 tanke på “Gamla äppelträdgården

  1. Vilket paradis ni har skapat! helt underbart, att vandra runt i er trädgård gör det lättare att uthärda vintergråa dagar,Följer era nya planer med stort intresse! LYCKA TILL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s