EN MEDELTIDA LUSTGÅRD PÅ VARBERGS FÄSTNING

porttillhortusen

Trädgård med utsikt har fått ett otroligt spännande trädgårdsuppdrag! Det är så spännande att vi beslöt att blogga om det så att ni kan följa hela processen. Vi skall rita och anlägga en medeltidsinspirerad trädgård på Varbergs fästning åt Hallands kulturhistoriska museum.

portstor

Denna lilla trädgård skall öppnas för allmänheten under medeltidsdagarna på fästningen      4 -5 juli, så vi har alltså mindre än en månad på oss att färdigställa allt!

lågt staket1

Det finns i princip inga trädgårdar från medeltiden som överlevt till våra dagar, men i bildkonsten finns det gott om trädgårdsbilder. Och vilka bilder! De hade passat i vilket livsstils- eller trädgårdsmagasin som helst! Glada människor som kopplar av i gröngräset bland blommor, fruktträd och fontäner, det äts från vackert dukade bord, någon spelar, det diskuteras och kurtiseras. De flesta bilderna är faktiskt inte av nyttokaraktär som man kanske kunde tro, utan trädgårdarna som de visar är oftast rena lustgårdar, endast till för att njuta av. Detta är något att ta fasta på!

medeltidsbild

Det finns några olika element som hela tiden kommer tillbaka i bilderna: ängen/gräsmattan, gräsbänken, spaljén, pergolan, blomsterbädden, muren, fruktträden och fontänen/vattenkällan. Allting är regelbundet och väldigt enkelt ordnat. Jag bestämmer mig för att göra en omgärdad lustgård, en Hortus conclusus, där så många av dessa olika byggstenar som möjligt skall finnas med!

föreHär har vi själva trädgårdsrummet! Det är från början en gammal rastgård för fångarna som var internerade på fästningen och i nuläget finns några kullerstensomgärdade planteringar med en del örter i.

före2Åt öst och syd finns två höga murar och åt norr och väst ligger själva fästningen. Platsen är på ett vis ganska skyddad, men den salta vinden från havet bildar i blåsigt väder virvelvindar som far runt i trädgårdsrummet och de höga murarna kastar kalla, kompakta skuggor. Ett alltför känsligt växtmaterial är alltså inte att tänka på!

utifrånMen muren finns! Ett av de återkommande elementen i de medeltida trädgårdsrummen redan avprickat! Det är egentligen den perfekta platsen för en liten lustgård, undangömd, insynskyddad och omsluten på alla sidor. Spännande, vilken utmaning! Imorgon tisdag kommer jag att presentera mitt ritningsförslag! /R

 

ritninghelaförbloggen1

Så här ser mitt förslag ut för den medeltida lustgården på Varbergs fästning (läs mer om fästningen här). Tanken är som sagt att försöka visa på de olika återkommande elementen inom den medeltida trädgårdskonsten och hur de kan användas. Varför? De medeltida trädgårdsrummen är oftast ganska små, begränsade ytor och de är till för familj och vänner. Det är inga skrytbyggen utan gjorda för att användas, njuta av och vara i. Alltså en trädgårdshistorisk epok som liknar hur vi vill använda våra trädgårdar idag!

blomstergårdendelavrit

Mitt förslag är uppdelat i fyra olika små trädgårdsrum. Det första rummet man hamnar i när man kliver in genom porten kallar jag för ”Blomstergården”. Här skall gången kantas av upphöjda blomsterbäddar, med rosor, löjtnantshjärtan, iris, lavendel, stockros, akleja och annat. Några sittplatser skall också finnas här bland blommorna. Rummet gränsas av mot de andra med två låga staket.

gräsgårdendelavrit

Från blomstergården är det öppet in till ”Gräsgården” som är ett slags hall mellan de andra rummen. Enda byggstenen i detta rum är fyra klippta gräsrutor i samma nivå som stenläggningen. Här skall finnas plats att samlas med en liten grupp om man håller ett föredrag eller dylikt.

ängendelavrit

Till vänster om Gräsgården ligger ”Ängen”. Här finns en härlig gräsyta, kanske med lite bellis och gullviva i kanterna och runt om gräsytan sitter man på upphöjda gräsbänkar med planteringar vid sidan om. Två fruktträd av något slag ger lite höjd åt rummet och i gräsytans mitt finns någon form av fontän eller vattenblänk.

gobelängendelavrit

På andra sidan om Gräsgården ligger det sista lilla rummet som jag döpt till ”Gobelängen”. Där finns en pergolagång med olika klätterväxter och framför den är det en plantering som skall likna de fantastiska örtängar som förekommer så ofta på medeltida målningar och gobelänger. Kanske har dessa planteringar aldrig funnits, örterna var kanske bara avbildade som symbolbärare, men jag vill ändå göra ett försök! I denna plantering går man på trampstenar och i dess mitt finns en upphöjd, rund gräsbänk med ett litet träd planterat mitt i.

lågtstaketDe låga små staketen, ca 1,10m höga har jag tänkt mig något sådant här, men det är ju förstås bara en grovskiss…

spaljeUtmed de höga murarna åt syd och öst går en spaljé som är ca 2,20m hög och ser ut lite på det här viset…

Det var förslaget det. Nu skall det jagas växter, byggmaterial, snickare och murare och det skall grävas, grävas, grävas! Återkommer snart med hur processen fortskrider! /R

 

grävt1

Nu händer det grejer bakom fästningens murar! Under några dagar har vi sprungit hit och dit med skottkärror och skyfflar och flyttat jord från ett ställe till ett annat och fyllt igen hålet med grus från ett tredje… Nu börjar äntligen formerna att framträda!

rogrävDe sista växterna som vi sparat från de gamla planteringarna måste flyttas för att göra plats för den blivande gräsmattan OCH den kommande muren!

murat2För nu har två duktiga murare varit här och murat upp det som skall bli gräsbänkar. Tjusigt, eller hur!! Teglet är gammalt och handgjort och det togs till vara när entrén på fästningen byggdes om nyligen. Som ni ser passar det fantastiskt fint in i miljön.

murat1Även den runda gräsbänken borta i Gobeläng-rummet är färdigmurad.

muratnäraDet är häftigt att kunna jobba med något som redan är så vackert patinerat, det ser faktiskt ut som om det alltid har stått här…

skrattarUtmed muren har vi nu lagt en liten kant i samma tegel som murarna och nu förbereder vi som bäst för gräsmattan. Den hoppas vi kunna rulla ut så fort som möjligt så att den hinner rota sig ordentligt inför medeltidsdagarna! Fortsättning följer! /R

 

_MG_3137På fästningen har det nu blivit dags för gräsutrullning! Det är verkligen fantastiskt vad lite grönt kan göra för ett rum!

_MG_3441Den stora gräsytan på ”Gräsgården” kommer vi att dela upp i fyra lika stora rutor med en korsgång i mitten, men för enkelhets skulle börjar vi med att lägga hela ytan med gräs. Den lilla runda gräsbänken i Gobeläng-rummet har fått en sittdyna av backtimjan och mitt i står nu en liten vispig kopparhäggmispel. Den får representera det blommande fruktträdet! Jag tror att den är tuff nog att klara de salta virvelvindarna på platsen.

_MG_3448Nedanför den runda ”backtimjanbänken” har vi börjat lägga sten så att man kan komma fram till den genom gobeläng-planteringarna. Man tager vad man haver och i det här fallet betyder det gammalt tegel och kullerstenar!

_MG_3443I hörnet på Ängs-rummet skall det också stå ett litet träd…

_MG_3455Det är en liten prydnadsapel `Professor Sprenger´ som om våren skall bli ett moln av skir äppelblom och om hösten fylld av små äpplen för fåglarna att äta. Gräs har nu också lagts på gräsbänkarna och nu gäller det bara att vattna, vattna! Snart är det dags för spaljésnickerier och pergola och för ännu mer plantering… Återkommer med mera! /R

näragobelängen

Vad händer i lustgården på Varbergs fästning? Nu har alla perenner, rosor och klätterväxter blivit levererade och vi har grävt färdigt rabattytorna och fyllt dem med jord. Bara att sätta igång planterandet!

vygobelängenI Gobelängrummet är det nu fullt av perenner runt den lilla runda ”timjanbänken”. Även om perennerna inte blommar nu ger de ändå samma känsla som på de medeltida bilderna där bladen är lika detaljerat återgivna som blommorna.

vyängenÄngsrummet blir mer och mer tydligt! Förutom planteringarna så har även stolphållare och reglar till den blivande spaljén kommit på plats.

näragräsbänkGräsbänkarnas ”sitsar” har fått en ram av tegelstenar runt sig så att gräset inte skall börja sprida sig in bland perennerna och klätterväxterna bakom.

ängennäraDet blir så fint! Medan jag planterar kan jag inte låta bli att se plantorna från de medeltida målningarna framför mig. Smultron, gullviva, lavendel och iris, älskade växter sedan urminnes tider och fyllda av så mycket symbolik. Det är nästan som om vi gjort en tredimensionell bild av målningarna och plockat ut dem ur ramen och in i verkligheten! Spännande fortsättning följer, inte långt kvar nu! /R

 

rplanterarVilka intensiva veckor vi har haft här på fästningen! Bedrövligt väder har det varit men så otroligt spännande att ha fått trolla fram detta lilla trädgårdsrum. De senaste dagarna har ägnats åt att färdigställa det sista inför invigningen på lördag.

smultronVän av ordning måtte rysa…plantera under ett staket och dessutom halvogräset smultron! Det struntar jag fullkomligt i för det finns nästan ingen rarare växt och jag älskar kontrasten mellan det hårda och det mjuka.

vyöstejklartSpaljébygget i full gång och gräsrutan i mitten har vi delat upp i fyra rutor och lagt plattor mellan.

rbinder uppEna dagen i två fleecetröjor, andra i linne… Nu är spaljéerna färdiga och de två staketen som vi fått byggda av en mycket duktig snickare har betsats och skruvats fast på sina plintar.

vyvästNu är det mesta på plats!

skyltNi som följt bloggen ett tag kommer att känna igen mina teckningar på skyltarna i trädgården! Verkligen roligt att ha fått bidra med bilder till dem. Vi har också lånat med lite krukor hemifrån för att göra lite extra fint inför helgen!

Ni som tänker besöka Medeltidsdagarna i helgen på Varbergs fästning kan läsa mer om dem här! Jag kommer att berätta lite om den medeltida trädgården kl. 14.00 och kl. 15.30 både under lördag och söndag.

Vill ni se en liten webb-tv intervju från trädgården som gjorts av Hallands nyheter kan ni klicka här!

Vi ses i Hortus conclusus på Varbergs fästning i helgen! /R

 

rvattnar

Tja, man kan väl ändå konstatera att några saker inte var bättre förr… visserligen var klänningarna vackra, men så ruskigt opraktiska! Efter 5min har jag lyckats blöta ner båda ärmarna och fått jord på kjolen… Men vad gör det en sådan här dag! Invigning av medeltidsdagarna på Varbergs fästning samt den nya medeltidsinspirerade trädgården väntar!

vyvästDet är en strålande vacker dag och tokigt nog nästan vindstilla, fingerborgsblommor och backtimjan visar sig från sin bästa sida.

vyöstTänk att vi fick färdigt allt! Stenläggningen (begagnade betongplattor med sjösten som vi vänt på, samt tegel) och spaljérna kom på plats och gräset är redo för besökarnas fötter.

rorosbladJag gör lite extra fint för våra besökare nu när det är invigning och allt. Rosorna har äntligen börjat blomma hemma i trädgården så vi kan vara generösa med rosenblad!

kuddarFint på gräsbänkarna! Den fantastiska personalen på fästningen hörde mig mumla något om tjusiga kuddar och vips syddes ett gäng vackra kuddar upp, kompletta med tofsar och allt!

folkomusikOch strax efter elva slog vi upp portarna för glada medeltida musikanter och nyfikna besökare!

folkSpännande med så mycket folk och så många uppskattande kommentarer!

barnovattenbadVårt lilla fågelbad fyllt av rosor och pioner var en riktig barnmagnet. Det var sååå svårt att hålla de små fingrarna från att pilla på blommorna… Jag tar det som en fin komplimang!

skyltläsningEn fullt normal syn på Varbergs fästning denna helg…

tältUtanför lustgården var det liv och rörelse med tält och hela familjer i full medeltidsmundering. Det måste varit varmt i all denna ylle…

marknadInne på borggården var det många olika marknadsstånd med fint hantverk i alla de former.

vyTrots förkylning och nästan 30-gradig värme blev det en mycket lyckad helg med många roliga samtal. Extra roligt att prata med er som följt projektet från början här på bloggen! Härligt att veta att ni finns där ute! /R

 

 

8 tankar på “EN MEDELTIDA LUSTGÅRD PÅ VARBERGS FÄSTNING

 1. Vilket spännande uppdrag ni fått. Ser jättefint ut på skisserna. Lycka till!/Monica Kahlberg Vallentuna

 2. Pingback: Hortus Conclusus – en medeltidsinspirerad lustträdgård på Varbergs fästning. Premiärvisning under Medeltidsdagarna! | Hallands Kulturhistoriska Museum

 3. Så lyckat det ser ut! En Kulturhistorisk lektion om medeltida trädgård.
  Mycket trevligt att kunna följa allt samlat här. Hade tyvärr inte möjligheter att besöka invigningen, men längtade efter det och trädgården finns ju kvar.

 4. Fantastiskt!!!!
  Det är så otroligt inspirerande och se ett färdigt resultat med så mycket känsla för material, växter och platsen. Va glad man blir!!!

 5. Hej! Så fint, ska besöka det i sommar!
  Jag undrar vart det fina fågelbadet kommer ifrån?
  MVH /Therese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s